Vypne Putin plyn skôr, ako sa od neho odpojíme? Potrebujeme európske riešenie, povedal Klus

TA3
16.5.2022 21:30

Plynovod Bratstvo vyschne možno už v júny. Ruský Gazprom si totiž nerezervoval žiadnu prepravnú kapacitu. Vypne nás Putin skôr, než sa Európska únia stihne dohodnúť na 6. balíku sankcií proti Rusku? Aké dôsledky bude mať na ďalší vývoj konfliktu na Ukrajine vstup Fínska a Švédska do NATO?

16052022_tema_dna_1.jpg
TA3

“Nepredpokladám to, lebo tak ako je pre nás ruský plyn dôležitý, tak je pre rusov dôležitý príjem z tohto plynu,“ reagoval na otázku moderátora o vypnutí plynu Martin Klus. Pokračoval, že neočakáva úplné zastavenie, a že to čo teraz sledujeme je hra, ktorá je o zlepšovaní vyjednávacích pozícií.

“Momentálne na to Rusko nemá absolútne žiaden dôvod. Platby za plyn ešte len pošleme 20. mája a vždy sme boli dobrým obchodným partnerom,“ povedal Gyorgy Gyimesi s tým, že verí, že sa nakoniec nájde konsenzus, ktorý bude viesť k pokračovaniu dodávok plynu. “Aby si Slovensko mohlo naďalej plniť svoje záväzky voči Rusku a pokiaľ to bude nutné, tak aj v rubľoch,“ doplnil Gyimesi.

“Rusko už dávno nepovažuje plyn len za obchodnú komoditu, ale aj za zbraň, ktorú veľmi aktívne využíva proti všetkým, ktorí sa chcú emancipovať od vplyvu Ruskej federácie,“ povedal Klus. Dodal že, ruský štátny rozpočet je vo veľkej miere závislý od ropy a plynu, vie si ale predstaviť redukciu alebo zmeny trás podľa poslušnosti krajín, ale nemyslí si, že dôjde k úplnému zastaveniu.

Na otázku moderátora o zastavení dodávok plynu pre Poľsko a Bulharsko, ktoré nahradili USA, Gyimesi povedal, že si nie je istý, či dodávky plynu budú dostatočné a či si ho budú môcť vôbec ľudia dovoliť. “Bulharsko dostáva plyn z Ameriky vraj lacnejšie ako z Ruska, ale my nevieme, či tento obchod vzťah je trvalý alebo len akt solidarity,“ uviedol Gyimesi. Pokračoval, že ak by Rusko skutočne vyplo dodávky plynu, Slovensko postihne nielen extrémne zdražovanie, ale naozajská katastrofa. Veľa ľudí už teraz nedokáže platiť faktúry za plyn.

“Ruská federácia bola dobrým obchodným partnerom v ľahkých časoch. Teraz žijeme v tých ťažkých časoch,“ vyhlásil Klus. Podľa neho je v našom záujme, aby sme neboli závislí od takto ťažko predvídateľného partnera, ktorou Ruská federácia nepochybne je. “Je potrebné európske riešenie, ak dôjde k odpojeniu z našej vôle, alebo z vôle Kremľa,“ dodal Klus.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok