Hamran odmietol Ficove tvrdenia o chystanej akcii polície. Prekvapili ho aj slová Kollára

TA3 TASR
16.5.2022 10:40

Policajný prezident Štefan Hamran kategoricky odmieta tvrdenia lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica o avíze na policajnú akciu zameranú na ľudí z bývalého inšpekčného tímu Oblúk, sudcov a prokurátorov. Na bezpečnostnej rade štátu podľa neho nič také neodznelo.

Tvrdí, že hovoril o akcii, ktorá už bola medializovaná. Prekvapilo ho, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) Ficovi "sadol na lep", hoci má prístup k informáciám z bezpečnostnej rady. Policajný prezident deklaroval, že nikdy Bezpečnostnú radu SR neinformoval o príprave nejakej akcie. 

"Bezpečnostnú radu som informoval o tom, že vedieme trestné konanie vo veci založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, čo my považujeme za bezpečnostné riziko a na bezpečnostnej rade by sa taká informácia podľa nášho názoru mala objaviť," uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii.

Spomínané trestné konanie vedie vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry. "Na základe dôkaznej situácie, listinných dôkazov, výsluchov, ktoré vykonal, vyšetrovateľ dospel k záveru, že je tu dôvodné podozrenie, že v rámci orgánov presadzujúcich právo môže pôsobiť organizovaná zločinecká skupina, ktorá nezákonným spôsobom vplýva na trestné konania," vysvetlil Hamran.

Na zasadnutí BR SR uviedol tiež podľa svojich slov na pravú mieru aj nesprávne informácie o zásahu polície na Okresnom súde Bratislava III a jeho nadväznosti na vyšetrovanie zločineckej skupiny. "Je to živá vec, viac informácií som neposkytol a viac informácií nemám k dispozícii ani v tomto okamihu," dodal. Hamranove slová potvrdil aj riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a skutočnosť, že nebolo vznesené obvinenie, detaily prípadu nechcel komunikovať.

Policajný prezident považuje za kľúčové, že vyšetrovatelia majú rozviazané ruky. "Máme tu niekoľko verdiktov, ktoré potvrdzujú, že vyšetrovatelia NAKA nepáchajú nič protiprávne. Práve naopak, sú tu veľmi vážne podozrenia, že sú tu osoby, ktoré presadzujú právo a konali alebo konajú spôsobom, ktorý vytváral priestor buď na účelové trestné stíhanie, alebo naopak, na to, aby sa nedali stíhať niektoré skutky," povedal.

Témy: Polícia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok