Ministri zahraničia EÚ budú rokovať o zablokovaných protiruských sankciách. V hre je aj ropné embargo

TA3 ČTK
16.5.2022 07:44

Nové sankcie proti Rusku, na ktorých sa Európska únia zatiaľ nedokázala zhodnúť kvôli maďarskému nesúhlasu s ropným embargom, budú hlavnou témou dnešného rokovania ministrov zahraničia členských krajín EÚ.

Zástupcovia vlád budú hovoriť aj o tom, ako ďalej vojensky či finančne podporiť Kyjev pri pokračujúcej ruskej ofenzíve na východe a juhu krajiny. Podrobnosti o súčasnej situácii a ďalších potrebách Ukrajiny im oznámi ich ukrajinský kolega Dmytro Kuleba.

Únijné krajiny nemajú podľa diplomatov jednotný pohľad na to, ako si poradiť s odmietavým maďarským postojom. Budapešť rovnako ako Bratislava či Praha má dostať odklad ukončenia dovozu ruskej ropy, ktorý inak Európska komisia navrhuje do konca tohto roka, ale Maďari ako jediní vznášajú ďalšie požiadavky.

Prelom sa neočakáva

Niektoré štáty preto hovoria o vybratí ropného embarga zo šiesteho balíka sankcií, ktorého ostatné časti podporuje EÚ jednohlasne. Práve Kuleba však pred týmto krokom varoval, pretože by podľa neho ukázal nejednotu dvadsaťsedmičky a bol by dobrou správou pre ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Diplomatické zdroje neočakávajú, že dnešné rokovanie ministrov prinesie zásadný prielom. Ministri by naproti tomu mohli schváliť už štvrtú platbu vo výške 500 miliónov eur z únijného obranného fondu na nákupy zbraní pre Ukrajinu.

Okrem dôsledkov ruskej invázie pre Ukrajinu sa budú predstavitelia únijných krajín zaoberať aj dopadom konfliktu na krajiny západného Balkánu, ktorých ministri sa k rokovaniu pripoja. Reč bude v tejto súvislosti okrem iného o rozšírení európskeho bloku o balkánske štáty, kvôli ktorého pomalému postupu EÚ v niektorých krajinách regiónu stráca sympatie značnej časti obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok