Nikdy neuznáme hranice, ktoré Rusko nadobudne vojnou, vyhlásila skupina G7

TA3 TASR
14.5.2022 13:15

Priemyselne najrozvinutejšie krajiny skupiny G7 prisľúbili v sobotu rozšírenie sankcií na sektory, od ktorých je Rusko závislé. Zároveň varovali Čínu v súvislosti s marením sankčných opatrení voči Moskve za ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

BRIEF: Štáty G7 sú pripravené uvaliť na Rusko ďalšie sankcie i prijať utečencov
TASR/AP

Ministri zahraničných vecí G7 vo vyhlásení zverejnenom na záver dvojdňového rokovania v Nemecku ďalej uviedli, že nikdy neuznajú hranice, ktoré sa Rusko snaží vojnou na Ukrajine zmeniť.

"Nikdy neuznáme hranice, ktoré sa Rusko pokúša posunúť vojenskou agresiou a budeme pokračovať podpore suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny vrátane Krymu," uvádza sa vo vyhlásení.

Skupina G7 vyzvala Bielorusko, aby prestalo "umožňovať" Rusku viesť vojnu na Ukrajine. "Vyzývame Bielorusko, aby prestalo umožňovať ruskú agresiu a dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky," uviedli šéfovia diplomacií G7.

Zároveň zdôraznili rastúci dosah vojny na Ukrajine na chudobnejšie krajiny najmä v oblasti potravinovej bezpečnosti a avizovali, že budú pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok