Spozorujte signály, ktorými dáva telo najavo, že má nedostatok vitamínu C

TA3/zm
15.5.2022 10:00

O vitamíne C sa hovorí neustále, ale málokto vie, ako sa prejaví na tele, keď ho máme nedostatok. Telo začne vysielať varovné signály, je len na vás, aby ste ich spozorovali.

Spozorujte signály, ktorými dáva telo najavo, že má nedostatok vitamínu C
Pexels

Céčko potrebuje ľudský organizmus celoročne, no na jar a v lete sa nám ho darí do tela dostať viac, pretože prirodzene siahame po sezónnom ovocí a zelenine. No možno to nestačí a treba pridať aj vitamínové doplnky. A to najmä v prípade, že ste si všimli niečo z nasledujúcich signálov.

Únava

Nemusí to jarná únava, môže to byť céčková únava. Ak neviete, prečo neustále nevládzete, navyše máte pesimistickú náladu a celkovo vám chýba chuť do života, najlepšie bude, ak nasadíte vitamíny. Určite zaberú lepšie ako lieky na psychiku, spánok alebo utápanie žiaľu v alkohole.

Modriny a rany

Urobí sa vám modrina, hoci ste sa ani poriadne nebuchli? Aj to môže byť jeden z príznakov nedostatku céčka, tvrdia vedci z Michiganskej univerzity a odporúčajú do jedálneho lístka zaradiť čo najviac citrusov, červenej papriky, brokolice a kapusty.  

Podobne vitamín C súvisí aj so zhoršenou hojivosťou rán. Ak sa malá ranka nie a nie zrásť, máte zrejme málo kolagénu a za jeho tvorbou stojí tiež zázračné céčko.

Rozštiepené končeky a nechty

Najmä ženy si všimnú, ak sa im náhle zhorší kvalita vlasov alebo nechtov. Keď neviete nájsť zjavnú príčinu, môže byť za tým opäť céčko. Táto látka má totiž na svedomí zdravie hrivy či nechtov. Nielen, že sa spomalí ich rast, ale bez vitamínu C zvyčajne reagujú vlasy rozštiepením končekov a nechty lámaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok