Odročili súd s ruským vojakom obvineným zo zabitia civilistu. Ide o prvý proces od začiatku invázie na Ukrajinu

TA3 TASR
13.5.2022 12:02

V Kyjeve sa konal prvý súdny proces, v ktorom riešili obvinenia z vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine príslušníkmi ruských inváznych vojsk. Pred súd predstúpil 21-ročný vojak, ktorý je obvinený zo zabitia 62-ročného neozbrojeného civilistu. Vôbec prvý proces tohto druhu bol po krátkom procedurálnom pojednávaní odročený na 18. mája. Informovala televízia Sky News.

Obvinený Vadim Šišimarin môže za zabitie civilistu, ku ktorému došlo koncom februára v obci Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, dostať až doživotie, približuje AP. Šišimarin, ktorý bol príslušníkom ruského tankového práporu, sa k zabitiu civilistu priznal vo videu zverejnenom ukrajinskou bezpečnostnou službou.

"Dostal som rozkaz strieľať," povedal Šišimarin vo videu. "Vystrelil som naňho jednu (guľku). Padol. A pokračovali sme ďalej," dodal obvinený. Šišimarinovo vyjadrenie je podľa SBU jedno z prvých takýchto priznaní zo strany príslušníka ruských vojsk.

Súdna sieň v kyjevskom obvode Solomianskyj bola plná novinárov a obžalovaný bol počas rokovania súdu zavretý v malej sklenenej klietke. Predbežné pojednávanie po krátkej diskusii medzi sudcami a právnikmi odročili na stredu 18. mája, keď sa bude konať už riadne súdne pojednávanie. Obžalovaný ruský seržant v piatok prehovoril len raz, aby potvrdil svoje osobné údaje. Podľa novinárov, ktorí proces sledovali, pôsobil vystrašene.

Sky News tiež informovala, že Šišimarin súhlasil s tým, že pristúpi k dohode o vine a treste, v rámci ktorej sa prizná k porušeniu vojnového práva a zvyklostí.

Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry sa Šišimarin podľa zhromaždených dôkazov dopustil "porušenia vojnového práva a zvyklostí v kombinácii s úkladnou vraždou". Za tieto trestné činy môže by podľa prokuratúry odsúdený na 10-15 rokov väzenia, alebo až na doživotie, píše denník The Washington Post.  

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová ešte v apríli informovala, že úrady evidujú "obrovské množstvo prípadov" zabitia ukrajinských civilistov ruskými vojakmi. Uviedla pritom, že spolu so svojim tímom sa zaoberá takmer 8000 prípadmi vojnových zločinov hlásenými z celej Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok