Predseda Európskej rady v Hirošime upozornil na ohrozenie globálnej bezpečnosti Ruskom a Severnou Kóreou

TA3 TASR
13.5.2022 08:15

Predseda Európskej rady Charles Michel vyhlásil, že globálnu bezpečnosť ohrozuje ruská invázia na Ukrajinu a nedávne raketové testy vykonané Severnou Kóreou. Podľa agentúry Reuters to Michel uviedol v príhovore prednesenom v piatok počas návštevy v japonskom meste Hirošima, ktoré ako prvé mesto na svete zažilo jadrový útok.

Predseda Európskej rady v Hirošime upozornil na ohrozenie globálnej bezpečnosti Ruskom a Severnou Kóreou
TASR/AP

Michel uviedol, že jeho návšteva západojaponského mesta, ktoré bolo spolu s Nagasaki prvým a jediným mestom, ktoré bolo bombardované jadrovými zbraňami, čo si vyžiadalo viac ako 200-tisíc obetí, sa uskutočnila s "odhodlaním zbaviť svet zbraní hromadného ničenia". Povedal, že samotná Hirošima "pripomína naliehavosť dosiahnutia tohto cieľa".

Po návšteve Múzea mieru pripomínajúceho jadrový útok na Hirošimu Michel zdôraznil: "Povinnosťou našej generácie je posilniť existujúce normy v oblasti jadrového odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní a dosiahnuť, aby boli univerzálne".

Predseda Európskej rady zavítal do Hirošimy v rámci návštevy Japonska, kam pricestoval spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Predstavitelia EÚ vo štvrtok v Tokiu rokovali s japonským premiérom Fumiom Kišidom, pričom podľa svojich vyhlásení po schôdzke sa zhodli na jednotnom postoji k ruskej invázii na Ukrajinu a i k výzvam v Indopacifiku, akými sú vzostup Číny a rozvoj zbrojenia v Severnej Kórei, pripomenula agentúra EFE.      

Michel sa v piatok k týmto otázkam vrátil, keď vo svojom príhovore zdôraznil, že útok Ruska na Ukrajinu sa netýka len európskeho územia, ale celého sveta. "Rusko, jadrová veľmoc, stály člen Bezpečnostnej rady OSN, útočí na suverénny ukrajinský národ, pričom sa hanebne a neprijateľne odvoláva na použitie jadrových zbraní," vyhlásil Michel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok