Americkí kongresmani vyzvali sociálne siete, aby archivovali dôkazy o tom, že ruskí vojaci páchajú na Ukrajine vojnové zločiny

TA3 TASR
13.5.2022 08:11

Štyria poprední členovia amerického Kongresu z Demokratickej strany vo štvrtok požiadali šéfov technologických spoločností YouTube, TikTok, Twitter a Facebook, aby archivovali obsahy na svojich online platformách, ktoré by mohli byť použité ako dôkazy o tom, že ruskí vojaci páchajú na Ukrajine vojnové zločiny. Informovali agentúra Reuters a stanica Sky News.

Facebook WhatsUp mobil sociálne siete 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Materiály zverejnené na sociálnych sieťach a webstránkach by podľa kongresmanov mohli byť použité v rámci "vyšetrovania ruských vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a iných zverstiev (spáchaných) na Ukrajine".

Spoločný list podpísali predsedníčka výboru Snemovne pre dohľad a vládne reformy Carolyn Maloneyová, šéf výboru Snemovne pre zahraničné veci Gregory Meeks, ako aj ďalší dvaja demokratickí členovia Snemovne William Keating a Stephen Lynch. Rada OSN pre ľudské práva vo štvrtok schválila rezolúciu o spustení vyšetrovania údajného porušovania ľudských práv a ďalších zločinov, ktorých sa mala dopustiť ruská armáda na Ukrajine.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová ešte v stredu oznámila, že v piatok sa v Kyjeve začne súdny proces s prvým ruským vojakom, ktorý je v súvislosti s prebiehajúcou ruskou inváziou obvinený zo spáchania vojnového zločinu. Zmienený 21-ročný ruský vojak, identifikovaný ako Vadim Šišimarin, je momentálne vo väzbe. Obvinený je podľa slov prokurátorky zo zabitia 62-ročného neozbrojeného civilistu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok