Návrh o obmedzovaní vývozu potravín je kontroverzný. Mali by sme exportovať nadbytočnú pšenicu?

TA3
12.5.2022 22:01

Poslanec Martin Fecko rozprúdil diskusiu o obmedzení vývozu poľnohospodárskych komodít. Naši pôdohospodári však protestujú a tvrdia, že Feckov návrh je zmätočný a nevykonateľný. Dokáže minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan nájsť kompromis medzi politickými a hospodárskymi záujmami? V Téme dňa sa stretli Samuel Vlčan, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Jaroslav Karahuta, predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Poruchy na trhu

“Pán poslanec Martin Fecko tento návrh pripravil po rozhovore s našimi odborníkmi. My sme v situácii, kedy naozaj dochádza k poruchám na trhu. Nevieme, koľko bude kríza spojená s vojnou na Ukrajine trvať a my ako ministerstvo pôdohospodárstva chceme naozaj kvalitne vykonávať pozíciu a službu regulátora na trhu, preto potrebujeme mať kvalitné informácie,“ povedal Samuel Vlčan s tým, že samozrejme zbieranie informácií o zostatkoch potravín a potravinárskych komodít je prioritou. 

Dodal, že majú prehľad aj o verejných skladoch pšenice a repky a tiež majú prognózy o žatvách. Podľa Vlčana je ale dôležité myslieť mesiace dopredu a plánovať, čo zabezpečuje práve návrh poslanca Fecka.

Potravinová sebestačnosť je dôležitá 

Štátne hmotné rezervy môžu vykúpiť pšenicu alebo repku za trhových podmienok, aj keď už bola sľúbená inému zmluvnému partnerovi, povedal Vlčan. Dodal, že ak by štát týmto vytvoril penále alebo finančnú škodu, tak by takéto vedľajšie náklady aj uhradil vďaka pozmeňovaciemu návrhu, ktorý práve túto situáciu zahŕňa.

“S pozmeňovacím návrhom sa nevieme stotožniť. Regulácie by sa mali vzťahovať na komodity, ktoré na Slovensku reálne chýbajú, rozumel by som, ak by sme tak urobili s bravčovým mäsom alebo hydinou,“ povedal Emil Macho. Regulovať komoditu ako je pšenica, ktorá bola, je a bude vždy exportovaná, je nezmysel, dodal. 

Podľa Macha je nárast cien potravín podobný rastu cien elektroniky alebo nafty. “Chceme zabezpečiť potravinovú sebestačnosť hlavne v dôležitých komoditách, ale musíme sa na to pozerať realisticky, keďže Slovensko je v pšenici odkázané na vývoz,“ doplnil Macho. Upresnil, že kvôli tomuto exportu nevidí dôvod na zavedenie tohto návrhu.

Veto Sme rodina

Jaroslav Karahuta po prečítaní návrhu avizoval ministrovi, že s tým má strana Sme rodina vážny problém, a preto ho v pondelok na koaličnej rade vetovala. 

“Je to dobrá myšlienka, mať prehľad o skladových zásobách, ale problémom je komplikovanosť a nevykonateľnosť tohto pozmeňovacieho návrhu,“ povedal Karahuta. Návrh sa týka každého, kto uvádza čo i len jednu komoditu zo zoznamu v návrhu, či už je to maloobchodná predajňa alebo reštaurácia, dodal. “Samotný pozmeňovací návrh je napísaný, bohužiaľ, v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky,“ vyhlásil Karahuta.

Na otázku moderátora o kritike návrhu týkajúceho sa deklarovania komodít maloobchodu Vlčan povedal, že legislatívny zámer návrhu bol nepochopený. 

“Nemám problém s ďalším stretnutím a diskusiou. Nechcem, aby sa stratil zmysel návrhu, ale aby mohlo ministerstvo v budúcnosti dostatočne plánovať,“ uviedol Vlčan. Vo vyhláške ministerstva by sme podrobnejšie upravili plnenie informačnej povinnosti, aby reagovala na konkrétnu situáciu komodít a subjektov, ktorých sa to bude týkať, dodal minister.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok