Kryptokráľovná je podozrivá z miliardového podvodu. Europol zaradil Ignatovovú na zoznam najhľadanejších osôb

TA3 ČTK
12.5.2022 14:49

Zakladateľka kryptomeny OneCoin Ruža Ignatovová, niekedy označovaná za kryptokráľovnú, bola za svoju úlohu v mnohomiliardovom podvode zaradená na zoznam najhľadanejších osôb Europolu. Upozornila na to agentúra Bloomberg.

Kryptokráľovná je podozrivá z miliardového podvodu. Europol zaradil Ignatovovú na zoznam najhľadanejších osôb
Twitter/Cryptorient

Štyridsaťjedenročná Ignatovová je podozrivá, že prinútila záujemcov z celého sveta investovať do tejto v skutočnosti bezcennej kryptomeny, uviedol Europol na svojich stránkach. Za informácie, ktoré povedú k jej dolapeniu, Europol ponúka odmenu 5000 eur.

Ignatovová vytvorila OneCoin v roku 2014 v Sofii a sľubovala, že to bude "zabiják bitcoinu". V nasledujúcich rokoch získala peniaze od investorov zo 175 krajín. Od štvrtého štvrťroku 2014 do tretieho štvrťroku 2016 získal jej projekt na tržbách 3,4 miliardy eur. Nakoniec sa ukázalo, že OneCoin fungoval na systéme podvodu zvaného lietadlo alebo pyramídová hra.

Správy o Ignatovovej nie sú od októbra 2017. Ignatovová sa stala aj témou úspešného podcastu BBC The Missing Cryptoqueen, teda Nezvestná kryptokráľovná. Ignatovová sa orgánom činným v trestnom konaní vyhýba. 

V roku 2019 bol v Spojených štátoch uznaný vinným zo sprisahania za účelom prania špinavých peňazí a z bankového podvodu právnik OneCoin Mark Scott. Brat Ignatovovej Konštantín Ignatov sa priznal k podvodu a praniu špinavých peňazí, keď svedčil proti Scottovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok