Silné vyjadrenia nám nepomôžu, treba hľadať riešenia. Slovensko však zatiaľ ohrozené nie je, hovorí Viskupič

TA3
11.5.2022 20:38

Témou číslo jeden je hrozba zastavenia dodávok plynu. Ako veľmi to ohrozuje našu ekonomiku? V štúdiu sme privítali predsedu Výboru NR SR pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča, nezaradeného poslanca NR SR Petra Kmeca a predsedu Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Petra Kremského.

Po vystúpení ukrajinského prezidenta Zelenského prišla na druhý deň správa, že jedna z prechodových staníc, ktoré poháňajú zásoby plynu, sa dostala pod kontrolu proruských separatistov. Ukrajina tak nedokáže aktuálne zabezpečiť dodávky plynu v takých množstvách ako obvykle. "Povedať, že Ukrajina vypla plyn je v tomto prípade nepoctivé. Poctivé je povedať, že plyn vypla vojna," uviedol predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský.

Kompresorová stanica, ktorá je aktuálne pod kontrolou proruských separatistov ošetruje tú vetvu, ktorá plynie do Moldavska, takže Slovensko zatiaľ nie je bezprostredne ohrozené. "Slovenska sa týka najmä otázka, ako zaplatíme za plyn do 20. mája," uviedol nezaradený poslanec NR SR Peter Kmec. "Silné vyjadrenia nám nepomôžu, treba hľadať riešenia tak, aby veci fungovali. Aj dnes prešlo množstvo, ktoré bolo kontrahované. Zatiaľ je situácia pre Slovensko v poriadku," doplnil predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Kľúčové je hľadanie nových zdrojov a s tým súvisiace naviazanie kontaktov, ktoré nám zabezpečia nové zdroje. "Tvrdo sme tlačili na voľný trh čo sa týka energií, avšak nerozmýšľali sme o tlaku zo strany Európskej únie, aby sme vyjednávali vo veľkých objemoch," uviedol Kmec.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok