Štrajkujúci gymnazisti priniesli ministrovi školstva staré učebnice

TASR
20.12.2012 11:47

Balíček s niekoľkými starými učebnicami dnes priniesla ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi pätica študentov a učiteliek z bratislavského Gymnázia Grösslingová, ktoré je dnes v štafetovom štrajku. Chcú tak upozorniť, že im stále chýbajú učebnice.

Štrajkujúci gymnazisti priniesli ministrovi školstva staré učebnice
SITA

"Jeden z najlepších darčekov na Vianoce je kniha, preto by sme Vám ich chceli zopár podarovať," napísali mu v liste, ktorý spolu s knihami previazanými zlatou stužkou a nechali v podateľni ministerstva.

"Stále sa hovorí len o platoch a peniazoch, ale my nemáme učebnice, napriek tomu, že sú štyri roky po školskej reforme," povedal tretiak z gymnázia Filip Klein. Peniaze na tieto knihy by už podľa neho mali byť vyčlenené, ale stále sa len niekto vyhovára. "Z nových učebníc nemám takmer žiadne a keď som si včera pozeral moje učebnice, tak som zistil, že 10 učebníc bolo vydaných pred rokom 1989. Všetci hovoria o tom, že by sme mali vedieť čítať s porozumením, ale ja sa pýtam, ako máme vedieť čítať s porozumením, keď nemáme z čoho čítať," dodal Klein.

Nemčinárka Naďa Bittnerová dodala, že ich škola v tomto roku objednala 50 druhov učebníc, čo je asi 3 500 kusov. Z týchto 50 druhov učebníc 35 vôbec nemajú a ide hlavne o knihy pre žiakov základných škôl, napríklad učebnice biológie či chémie. "Učitelia vlastne zliepajú čo sa dá, pracujú s internetom a podobne," dodala. Preto sa pýtajú, ako je to možné, keď reforma už beží niekoľko rokov. Minister podľa nej zrejme nehovorí pravdu, alebo nemá správne informácie, keď hovorí, že väčšinu učebníc školy majú.

"Pravdepodobne sa strácajú niekde medzi ministerstvom a Grösslingovou, alebo inými školami. Možno je tam nejaká čierna diera," dodala učiteľka.

Študentov a učiteľky si prišiel vypočuť aj hovorca ministra Michal Kaliňák, ktorý pripomenul, že učebnice chýbajú z dôvodu nedotiahnutej reformy bývalého ministra Jána Mikolaja. "Výsledok je taký, že pravidlá na nové učenie boli prijaté, ale nové učebnice sa nezabezpečili," povedal sťažujúcim sa študentom. Problém je podľa neho aj v tom, že Mikolajov nástupca Eugen Jurzyca nepokračoval v nákupe nových učebníc.

V tomto školskom roku podľa Kaliňáka kúpili 69 reformných titulov, ide asi o 660 000 kusov kníh za 8,5 mil. eur. "V tejto chvíli chýba už iba 34 reformných učebníc," dodal. Ak by nechýbali kvalitní autori, učebníc by bolo podľa neho ešte viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok