Ruský veľvyslanec mal počúvať varovania, vyhol by sa obliatiu farbou, povedal poľský premiér

TA3 TASR
10.5.2022 15:59

Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev sa mohol vyhnúť obliatiu červenou farbou počas slávnosti pri sovietskom vojenskom pamätníku vo Varšave, keby sa držal rady poľského ministerstva zahraničných vecí, aby na podujatie nešiel. V utorok to povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala tlačová agentúra PAP.

Poľský premiér: Ruský veľvyslanec mal počúvať varovania, vyhol by sa incidentu
TASR/AP

Andrejeva v pondelok 9. mája obkľúčili demonštranti, keď sa snažil položiť veniec k sovietskemu vojnovému pamätníku pri príležitosti 77. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

Protestujúci ľudia ho nazvali "fašista", potom k nemu dve ženy pristúpili dostatočne blízko a obliali ho červenou farbou. Andrejev bol nútený ceremóniu opustiť a musel sa s policajným sprievodom vrátiť do auta.

"Ruské zločiny na Ukrajine sú pre mnohých ľudí takým strašným zážitkom, že prítomnosť veľvyslanca pri pomníku sovietskym vojakom bola provokáciou," povedal Morawiecki. "Veľvyslanec mal počúvať varovania poľského ministerstva zahraničných vecí," dodal premiér. Ženy, ktoré na Andrejeva vyliali červenú farbou, sú údajne Ukrajinky.

Cintorín s pamätníkom, ku ktorému chcel Andrejev položiť kvety, je miestom posledného odpočinku viac ako 20-tisíc sovietskych vojakov, ktorí zahynuli v bojoch druhej svetovej vojny. Hoci dalo Poľsko po zmene komunistického režimu niektoré sovietske pamätníky odstrániť, cintorín zostal neporušený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok