Nových prvákov možno nebude mať kto učiť, hovorí Gröhling. Žiada viac peňazí pre školstvo

TA3
9.5.2022 21:00

Školstvo sa trápi s nedostatkom financií i učiteľov. Minister školstva Branislav Gröhling má ambíciu to zmeniť. V relácii Téma dňa uviedol, že koaličných partnerov netreba presviedčať, mali by však plniť to, čo sľúbili, a to, že školstvo bude prioritou.

Situácia v školstve je náročná, učitelia sa dožadujú zvýšenia platov. "Bude nám chýbať skoro tisíc učiteľov predmetov ako fyzika, matematika, informatika či cudzie jazyky. Od septembra možno budeme mať prvákov, ktorých nebude mať kto učiť. To bude reálny problém," uviedol minister školstva s tým, že na Slovensku nevieme zatraktívniť pozíciu učiteľa. "To potrebujeme teraz prioritne riešiť. Keď chceme mať vzdelanú mládež, treba ľudí, čo ju budú vzdelávať, dobre zaplatiť. Je to veľmi dôležitá vec," dodal.

Podľa Gröhlinga je aktuálne nezmyselné riešiť drobnosti v školstve, keď nie sú vyriešené základy, ako financie pre školy i platy. "Toto vládnutie nie je jednoduché, potýkame sa s veľa problémami. Stále však dúfam, že to vyriešime a nájdeme spoločné riešenie, na ktorom sa zhodneme," spresnil.

Od septembra nastúpi do škôl silnejší populačný ročník, aj s tým môže prísť problém. "Robíme tu prorodinnú politiku, chceme viac detí, ale potom keď prídu do škôl, tvárime sa akoby neexistovali," uviedol minister. Čo očakáva od rokovaní koaličnej rady? Uvítal by dohodu a ak aj nie, tak aspoň vyjasnenie si niektorých názorov. Dodal, že by rád dokončil toto volebné obdobie a verí, že si to uvedomujú aj ostatní koaliční partneri a navzájom sa budú rešpektovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok