Putin verí, že na Ukrajine treba zdvojnásobiť vojnové úsilie, hovorí šéf CIA

TA3/hm ČTK
9.5.2022 12:00

Ruský prezident Vladimir Putin verí, že musí zdvojnásobiť svoje vojnové úsilie na Ukrajine, aby dosiahol pokrok. Na konferencii organizovanej denníkom Financial Times to v sobotu uviedol riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby, CIA, William Burns.

CIA
TASR/AP

CIA podľa neho však nezaznamenala žiadne známky toho, že sa Rusko chystá použiť na Ukrajine taktické jadrové zbrane. "(Putin) je v rozpoložení, kedy neverí, že si môže dovoliť prehrať. Myslím, že práve teraz je presvedčený, že vystupňovanie operácií mu stále umožní dosiahnuť pokrok," povedal Burns, ktorý v rokoch 2005 až 2008 pôsobil ako veľvyslanec USA v Rusku.

CIA ale nemá žiadne konkrétne dôkazy o tom, že by sa pripravoval na nasadenie alebo dokonca použitie jadrových zbraní. "Vzhľadom na vojnové výroky, ktoré sme počuli od ruského vedenia, nemôžeme brať tieto možnosti na ľahkú váhu," povedal a dodal, že CIA sa na túto problematiku bude naďalej sústrediť. Moskva sa o jadrových zbraniach počas vojny proti Ukrajine zmienila niekoľkokrát. Už krátko po začiatku ruskej invázie - 27. februára - Putin nariadil uviesť jadrové sily do "zvláštneho režimu" bojovej pohotovosti.

Ruskú inváziu na Ukrajinu sleduje pozorne aj Čína kvôli svojej túžbe ovládnuť Taiwan, dodal Burns. Tvrdý odpor Ukrajincov a ekonomické dopady vojny, ktorým Rusko kvôli sankciám čelí, však ovplyvní spôsob, akým Peking o takomto kroku rozmýšľa. "Ani na chvíľu si nemyslím, že by to časom oslabilo odhodlanie Pekingu získať kontrolu nad Taiwanom. Ale myslím si, že je to niečo, čo ovplyvňuje ich kalkuláciu toho, ako a kedy to dosiahnu," dodal šéf CIA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok