Putin sa prihovoril Ukrajine. Občanom zaželal pokojnú budúcnosť

TA3 ČTK
8.5.2022 14:21

Ruský prezident Vladimír Putin zaželal všetkým občanom Ukrajiny "pokojnú a spravodlivú budúcnosť". Na občanov a vojenských veteránov krajiny, na ktorú od konca februára útočia jeho vojská, sa obrátil v súvislosti so 77. výročím konca druhej svetovej vojny. Blahoprajné posolstvo adresoval Kremeľ tradične aj do ďalších krajín niekdajšieho Sovietskeho zväzu, v prípade Ukrajiny a Gruzínska sa Putin obrátil na tamojšie "národy", u ďalších postsovietskych krajín oslovil aj ich lídrov.

Putinove hviezdy
TASR/AP

„Bohužiaľ, nacizmus teraz opäť dvíha hlavu a snaží sa vnútiť nám svoj barbarský, neľudský poriadok. Je našou svätou povinnosťou zabrániť odplate ideologických nástupcov tých, ktorí boli porazení za Veľkej vlasteneckej vojny. Veteránom Veľkej vlasteneckej vojny a všetkým občanom Ukrajiny pokojnú a spravodlivú budúcnosť," uviedol ruský prezident podľa webových stránok Kremľa.

Svoju zatiaľ síce krvavú, ale doteraz neúspešnú inváziu na Ukrajinu, ktorú začal 24. februára, pritom Putin spočiatku ospravedlňoval práve potrebou "denacifikácie" Ukrajiny. Podľa pozorovateľov bola pôvodným cieľom Moskvy rýchla zmena režimu v Kyjeve, po krachu pokusu o dobytie ukrajinského hlavného mesta sa teraz ruské vojská snažia obsadiť územie na východe a juhu susednej krajiny. Boje si zatiaľ vyžiadali tisíce mŕtvych civilistov, Rusi raketovými a leteckými údermi ničia ukrajinské mestá.

Ruské správanie voči Ukrajine dnes s postupom nacistických vojsk počas druhej svetovej vojny zrovnal vo vlastnej, asi desaťminútovej videonahrávke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko obvinil z opakovania nacistických zločinov a poznamenal, že po dianí na Ukrajine prestalo po ruskej invázii 24. februára byť pre ľudí na Ukrajine pravdivé heslo „Už nikdy!“, pripomínajúce, že zverstvá druhej svetovej vojny nie je možné opakovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok