Prvá dáma USA navštívila základnú školu, stretla sa aj s ukrajinskými matkami

TA3 TASR
8.5.2022 12:30

Okrem dobrovoľníkov viedla Bidenová konverzáciu aj s niekoľkými utečencami, ktorí sa v centre nachádzali. Zaujímalo ju, odkiaľ prišli, čo sa stalo s ich domovom, prípadne čo prežívajú po príchode na Slovensko. V centre strávila približne hodinu, následne sa presunula do základnej školy na Tomášikovej ulici, kde nedávno vznikli dve triedy pre ukrajinských žiakov.

"Táto škola veľmi pomáha, aktuálne tam je 60 detí, o ktoré sa starajú, pani riaditeľka zároveň spustila vyučovanie v slovenčine pre ukrajinských rodičov, ktorí v Košiciach sú a pomáha im takto adaptovať sa," dodal Polaček.

Riaditeľka školy Renáta Obšatníková priblížila, že s Bidenovou sa stretli pri príležitosti Dňa matiek. "Chceli sme si dnes uctiť slovenské aj ukrajinské mamičky, deti pre nich vytvorili darčeky. Prvá dáma prišla, privítali sme ju chlebom a soľou, ukrajinské dievčatá jej zaspievali ukrajinskú ľudovú pieseň, prechádzala medzi detičkami, hovorila aj s mamičkami a zaujímala sa o osud odídencov, viedla s nimi taký neformálny rozhovor. Myslím si, že prvá dáma bola veľmi prirodzená, ľudská, naše ukrajinské mamičky vôbec nevedeli, kto príde a po stretnutí s ňou boli prekvapené, aká bola milá a bezprostredná," zhodnotila riaditeľka.
     

Ukrajinské mamičky veľmi pozitívne hodnotili prítomnosť prvej dámy USA, mnohé do poslednej chvíle netušili, že príde. Utečenka Katarína prišla z Kyjeva s dvoma synmi a ďalší spolu s otcom bránia Ukrajinu. "Prvej dáme som povedala, že dúfam, že sa keď sa vráti k svojmu manželovi, tak mu povie, že my ukrajinské ženy sa chceme čo najskôr vrátiť k svojim mužom, do svojich domov, vychovávať svoje deti, pracovať tak, ako to bolo predtým. Dúfam, že mu to povie," povedala pre médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok