Slovensko zaplavila prudká vlna zdražovania. Sú riešenia vlády dostatočné?

TA3
8.5.2022 12:49

Slovensko čelí prudkému zdražovaniu a opozícia naďalej vyčíta vláde, že pre ľudí nič nerobí. Kabinet Eduarda Hegera však už riešenie ponúkol. Je to málo? V štúdiu sme privítali Milana Majerského, predsedu KDH, Krisztiána Forróa, predsedu strany Aliancia, Tomáša Druckera, predsedu strany Dobrá voľba a Umiernení a Andreja Danka, predsedu SNS.

v_politike_21.jpg
TA3

Prudké zdražovanie sa ľudí dotýka čoraz viac. Podľa Druckera je kľúčová systematická pomoc. "Vieme, že inflácia bude prebiehať nasledujúce dva roky a príjmy to budú dobiehať nasledujúcich 12 až 24 mesiacov," povedal s tým, že dôležitá je analýza dopadov v nízkoprijímových skupinách a vykrytie rozdielov. Vláda podľa Majerského pomáha málo a mohla prijať progresívne riešenie, ktoré by pomohlo všetkým ohrozeným skupinám.

Danko považuje aktuálne opatrenia za nesystémové. "Táto vláda Slovákov len zadĺžila. Robil by som opatrenia, ktoré sú systémové napríklad pre dôchodcov - nákup liekov, kúpeľné pobyty," uviedol Danko s tým, že keby vláda nezrušila pôvodné opatrenia, štát by situáciu so zdražovaním zvládol.

Forró považuje za dôležité myslieť na všetky kategórie. "Toto nie je dražba. Netreba to brať ako uplácanie rodín. V Aliancii vidíme, že malí a strední podnikatelia majú problémy. Takisto dôchodcovia. Ponúkali sme aj návrhy, ako situáciu riešiť, napríklad znížením DPH," doplnil.

Na odstrihnutie sa od ruského dodávateľa je potrebné myslieť zodpovedne. "Európska únia mala už dávno diverzifikovať každý jeden zdroj, ktorý je závislý iba od jedného dodávateľa. Sankcie sú dôležité a sú potrebné. Je dôležité, aby sme pracovali na tom, aby sme čím skôr získali tieto produkty z iných zdrojov," povedal Majerský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok