Viete hospodáriť s peniazmi? Finančný plán by ste si mali nastaviť hneď od prvého dňa nového roka

TA3
7.5.2022 22:29

Podľa Statistic Brain Research Institute iba 9 percent ľudí reálne aj zrealizuje svoje plány v novom roku. Medzi top tri predsavzatia patria aj príkladnejšie hospodárenie s peniazmi či lepšie finančné rozhodnutia. Takmer 80 percent ľudí svoje smelé plány zanechá do 14. januára. Viac priblížila analytička Lenka Buchláková.

Viete hospodáriť s peniazmi? Finančný plán by ste si mali nastaviť hneď od prvého dňa nového roka
TA3

Finančný plán by ste si mali nastaviť hneď od prvého dňa nového roka. Dôležité je predtým aspoň 2 mesiace sledovať svoje výdavky a zapisovať si, na čo konkrétne sme minuli peniaze. Pravidelným odkladaním aj menších súm je možné vytvoriť si finančnú rezervu na preklenutie neočakávaných situácií alebo dlhodobejším sporením si pripraviť financie na konkrétne ciele ako vzdelanie detí, vylepšenie bývania a podobne. 

Ak by ste si nechali prekontrolovať všetky vaše zastarané zmluvy, poplatky, ktoré platíte za rôzne služby a vaše míňanie na zbytočnosti, mesačne viete ušetriť aj viac ako 100 eur. 

Ročne sa tak úspora rodiny vyšplhá aj na viac ako 1 200 eur. Podľa rôznych prieskumov trvá vybudovať si akýkoľvek návyk v priemere 21 dní. Niektoré štúdie uvádzajú, že v prípade finančných návykov je to aj viac ako 66 dní, čiže vyše dvoch mesiacov. Netreba preto zanechať svoje odhodlanie hneď na začiatku.

Popracujte na šetrení

Nenechávajte peniaze na bežnom účte, kde sú okresávané o infláciu a v podstate sa pri súčasnom takmer nulovom úročení nezhodnocujú. Šetrite, ale nie systémom, že ušetrím to, čo mi na konci mesiaca zostane. Väčšinou nám nezostane nič. 

Ak sú napríklad mesačné výdavky domácnosti 1000 eur, výška finančnej rezervy by mala byť minimálne 6-tisíc eur. Počas štandardného obdobia je dôležité pravidelne odkladať peniaze a snažiť sa nasporiť odporúčanú sumu v horizonte maximálne 5-tich rokov. Ak je napríklad potrebné zvýšiť rezervu o 3-tisíc eur, malo by sa odkladať minimálne 50 eur mesačne.

Minimálne dva zdroje príjmu 

Ak sa pozrieme na bohatých ľudí, kľúčom ich konštantného budovanie bohatstva s prijateľným a kontrolovaným rizikom je okrem iného zásada nevsadiť nikdy všetko na jednu kartu.

To isté platí aj o tom, ako s financiami majetní ľudia pracujú v prípade príjmu. Snažia sa nebyť ideálne závislí na jednom jedinom príjme, ale radšej si ich postupne vybudujú niekoľko vrátane vedľajších vlastných biznisov, externých spoluprác s ďalšími subjektmi či pravidelnému výplacaniu dividend. 

Nielenže tým výrazne navyšujú svoj celkový príjem a investičný potenciál, ale rovnako ako v prípade diverzifikovaného portfólia sa chránia pred tým, aby ich výpadok ktoréhokoľvek z príjmov nedostal zo dňa na deň na nulovú hodnotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok