Aj parfumy majú exspiráciu: Trvanlivosť závisí od skladovania voňavky aj farby flakónu

TA3/zm
9.5.2022 08:00

Parfumy niektorým ženám slúžia roky, najmä ak striedajú viacero vôní. Nemíňajú sa ani zďaleka tak rýchlo ako iná kozmetika. No nemôžu byť v poriadku večne, aj tento produkt má svoj dátum spotreby a vplýva naň i to, ako voňavky skladujete.

Aj parfumy majú exspiráciu: Trvanlivosť závisí od skladovania voňavky aj farby flakónu
Pexels

Nechávate flakón svojej obľúbenej vône len tak niekde na poličke, kde naň po celý deň cez okno praží slnko? V tom prípade vám nebude slúžiť tak dlho ako by mohol a môže sa dokonca zmeniť i jeho vôňa.

Dátum spotreby

Na potravinách nájdeme dátum spotreby alebo trvanlivosti, na kozmetike zas exspiráciu. Ale čo taký parfum? Na tom sa nenachádza žiaden číselný údaj, do kedy by nám mal slúžiť, pritom ale taký existuje.

Všeobecne platí, že by sme voňavky mali spotrebovať do dvoch rokov. Pre niektoré ženy žiaden problém, pre iné výzva. Exspiráciu však môžete skrátiť alebo predĺžiť, záleží len na vás a na tom, ako sa o svoju obľúbenú vôňu staráte.

Sem parfum neodkladajte

Podľa internetového predajcu vôní je hneď niekoľko miest, ktoré parfumy neobľubujú. Prvým je podľa eshopu Fragrance Direct akékoľvek miesto s priamym slnečným svetlom. Samotný parfum je v skle a sklom je aj okno, cez ktoré lúče prechádzajú. Viete si iste predstaviť, že to pre parfum znamená dvojitú lupu. Tekutina sa zahrieva a mení svoje chemické zloženie. Výsledkom môže byť zmena farby parfumu, iná vôňa, ale aj fľaky na oblečení alebo na koži.

Rovnako nie je ale vhodná ani polička v kúpeľni, pretože je v tejto miestnosti príliš vlhko. Častice parfumu sa aj pod týmto vplyvom menia a nemusia plniť tú istú funkciu ako pri kúpe.

Svojim voňavkám preto nájdite suché a tmavé miesto. A ak nie tmavé, tak aspoň bez priameho svetla.

Vyberajte podľa farby flakónu

Obal predáva a možno ste si všimli, že aj vy máte „úchylku“ vyberať si okrem vône aj podľa flakónu. Niektoré ženy ladia svoje parfumy do ružova, iné majú zbierku neutrálnych obalov. No z pohľadu výdrže voňavky je najlepšia tmavá fľaštička. Táto farba skla totiž aspoň trochu parfum chráni pred tým, aby sa chemicky nemenilo jeho zloženie vo vnútri.      

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok