Berlínska polícia skúma údajnú bombu, ktorú niekto hodil ruským novinárom do okna

TA3 TASR
7.5.2022 17:11

Berlínski vyšetrovatelia a prokuratúra v sobotu skúmali zničené zariadenie, ktoré deň predtým objavili v obytnej budove v mestskej časti Steglitz, kde bývali novinári ruskej spravodajskej agentúry. Informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie miestnej polície.

nemecká polícia polizei 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa vyhlásenia ruského veľvyslanectva v Berlíne niekto hodil v piatok fľašu do okna budovy, kde bývali ruskí novinári. Počas ďalšieho pátrania sa v budove našla improvizovaná bomba, ktorú nemeckí špecialisti deaktivovali.

Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, ako nebezpečné zariadenie bolo a na koho bol útok namierený. Hovorca berlínskej polície dodal, že k prípadu poskytnú viac podrobností neskôr.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom sobotňajšom vyhlásení požiadalo predstaviteľov Nemecka a ostatných krajín Európy a NATO, aby prijali opatrenia na ochranu ruských novinárov a ich rodín. "Vnímame to ako priamy dôsledok prenasledovania, ktoré sa na Západe spustilo voči ruským médiám a ich zamestnancom," píše sa vo vyhlásení.

Západné krajiny zakázali vysielanie viacerých ruských televíznych či rozhlasových kanálov, lebo ich podozrievali zo šírenia proruskej propagandy v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Európska únia na začiatku marca prijala sankcie proti Rusku v oblasti dezinformácií a manipulácií s informáciami. Členské krajiny eurobloku sa vtedy rozhodli zablokovať na území celej EÚ prístup k štátom vlastneným dezinformačným médiám – televízii RT (predtým Russia Today) a agentúre Sputnik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok