Američania si už deti z Ruska neadoptujú

TA3, TASR
19.12.2012 14:36

Poslanci ruskej Štátnej dumy dnes v druhom čítaní schválili návrh zákona o zákaze adopcií ruských detí do USA, ako aj zákaz pôsobenia agentúr sprostredkujúcich adopcie do zahraničia v Rusku.

Američania si už deti z Ruska neadoptujú
SITA

Okrem toho ako súčasť prerokúvaného zákona schválili aj návrh pozastaviť činnosť nekomerčných organizácií financovaných alebo materiálne podporovaných z USA, ktoré sa na území Ruskej federácie venujú politickým aktivitám alebo aktivitám, ktoré predstavujú hrozbu pre záujmy Ruska.

"Pôsobenie organizácií financovaných zo zahraničia na ruskom území ohrozuje suverénne právo občanov Ruskej federácie na riadenie svojho štátu," uvádza sa v zdôvodnení klubu prokremeľskej strany Jednotné Rusko.

Štátna duma schválila aj pozmeňovací návrh k zákonu zakázať ruským občanom, ktorí majú i občianstvo USA, byť členom alebo riadiť nekomerčnú organizáciu venujúcu sa aj politickým aktivitám.
Ako pripomína agentúra Reuters, ide o reakciu Ruska na americký zákon trestajúci porušovateľov ľudských práv v Rusku, známy tiež ako Magnitského zákon.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo už samotný návrh Magnitského zákona a po jeho schválení v americkom Senáte začala ruská Štátna duma prerokúvať návrh odvetného zákona, ktorý podľa dnešných správ zakáže vstup na územie Ruska komukoľvek, kto je podozrivý z porušenia práv ruských občanov. Poslanci teda pôvodný návrh zákona sprísnili, keďže sankcie sa netýkajú len občanov USA, ale aj ktoréhokoľvek ďalšieho štátu.

Parlament, v ktorom dominujú prokremeľskí poslanci, prerokúval dnes návrh zákona v druhom čítaní.
Ako dnes napísala Gazeta.ru, v prípade schválenia zákona parlamentom i prezidentom by adopcie ruských detí do USA boli zakázané už od 1. januára 2013. Nové pravidlá pre adopcie ruských detí do zahraničia pritom platia len od júla minulého roku.

Návrh zákona v predloženej podobe ešte pred prvým čítaním kritizoval aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že prezident Vladimir Putin chápe pozíciu odporcov adopcií do USA, ale je za miernejšiu verziu zákona. Putin vyhlásil, že prijatie analogického zákona k Magnitského zákonu by síce bolo adekvátnou reakciou na americký krok, ale naznačil, že by uvítal, keby mal čo najmenší dopad na americko-ruské vzťahy.

Prijatie tzv. Magnitského zákona v USA v poslednom čase skomplikovalo vzťahy Ruska a USA, i keď jeho hlavným cieľom bola normalizácia obchodných vzťahov s Ruskom a odstránenie obmedzení z čias studenej vojny. Súčasne však zavádza i povinnosť odoprieť vstup na americké územie predstaviteľom Ruska zapleteným do kauzy právnika Sergeja Magnitského. Zmrazia aj ich bankové účty v USA.

Sergej Magnitskij pred tromi rokmi zomrel v ruskej vyšetrovacej väzbe, kde bol po obvinení z krátenia dane. Okolnosti jeho smrti stále nie sú objasnené. V prípade teraz konajú ruské súdy. Podľa niektorých zdrojov Magnitskij odhalil schému daňových podvodov a prania špinavých peňazí cez švajčiarsku banku, do ktorej boli zapletení ruskí daňoví úradníci a zločinecké klany.

Ruským parlamentom prerokúvaný návrh zákona je pomenovaný po dvojročnom ruskom chlapcovi Dimovi Jakovlevovi, ktorý pre nedbanlivosť amerických adoptívnych rodičov v júli 2008 zomrel na prehriate. Jeho adoptívny otec ho totiž nechal deväť hodín v zavretom aute pri teplote vyše 50 stupňov Celzia. Americký súd adoptívneho otca Milesa Harrisona oslobodil.

Pred budovou Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, protestovali dnes proti zákazu adopcií ruských detí americkými občanmi desiatky demonštrantov. Ruská polícia zadržala 15 z nich.

Spravodajský server Lenta.ru informoval, že medzi zadržanými je aj viacero novinárov. Medzi účastníkmi protestu bol i opozičný politik Boris Nemcov.

Demonštranti žiadali, aby parlament neschválil zákaz adopcií ruských detí do USA, keďže tam majú šancu na lepší život než v detských domovoch v Rusku. Mnohí upozornili, že aj v Rusku došlo k úmrtiam detí zverených adoptívnym rodičom. Pomerne často sa vyskytujú aj prípady násilnej smrti novorodencov, pretože ich matky nechcú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok