Boje pokračujú, vojaci umierajú v agónii. Ukrajinský pluk Azov hlási, že Rusi porušili prímerie

TA3 TASR
5.5.2022 16:24

Rusko porušilo avizované prímerie v oceliarňach Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, vyhlásil jeden z veliteľov ukrajinského pluku Azov Sviatoslav Palamar, ktorý zároveň vyzval na pomoc pre zomierajúcich vojakov v podzemí továrne a evakuáciu civilistov.

ONLINE: V piatok nebudú otvorené humanitárne koridory. Rusi dobyli 42 obcí v Doneckej oblasti
TASR/AP

"Rusko porušilo prísľub prímeria a neumožnilo evakuáciu civilistov, ktorí sa pred ostreľovaním naďalej ukrývajú v podzemí továrne," povedal Palamar vo videu na platforme Telegram. Rusko v stredu oznámilo, že od štvrtka v čase od 8.00 h do 18.00 h moskovského času na tri dni zastaví útoky na železiarne Azovstaľ a umožní tak vytvorenie humanitárneho koridoru pre odchod civilistov z komplexu. Kremeľ počas štvrtka tvrdil, že koridory fungujú.

Palamar uviedol, že ruské sily pred troma dňami spustili intenzívny útok na Azovstaľ, pričom "ťažké krvavé boje pokračujú". Zranení ukrajinskí vojaci podľa neho "zomierajú v agónii", pretože nemajú adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského vyzval, aby sa o týchto vojakov postaral a našiel spôsob, ako z Azovstaľu vyniesť mŕtvych. Takisto apeloval na svetové spoločenstvo, aby pomohlo s evakuáciou civilistov.

Zelenskyj sa v stredu večer v telefonickom rozhovore obrátil na generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa so žiadosťou, aby pomohol zachrániť zranených v Azovstali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok