Prezidentka prijala slovenských expertov, ktorí na Ukrajine preverujú možné vojnové zločiny

TA3 TASR
5.5.2022 14:37

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok popoludní v Prezidentskom paláci slovenských expertov po návrate z Ukrajiny. Pomáhajú dokumentovať podozrenia zo spáchania vojnových trestných činov a trestných činov proti ľudskosti.

"Bola to prvá misia tohto druhu v novodobej histórii SR. Boli sme po Francúzsku druhá krajina, ktorá bilaterálne pomohla Ukrajine mapovať zločiny, ktoré sa tam stali a ktoré sa tam stále dejú," zdôraznila Čaputová. Členom osemčlennej expertnej skupiny odovzdala ďakovné medaily.

Všetkých osem členov tohto tímu fungovalo spoločne. "Pracovali sme na tom, aby sme zaznamenali všetko, čo bolo možné vidieť. Od predmetov, ktoré sa nachádzali pri telách, až po známky násilia," priblížil súdny lekár Norbert Moravanský. Ukrajinskej generálnej prokuratúre odovzdali popísaných 72 prípadov.

"To, čo sme nastavili ako štandard, si osvojila ukrajinská strana, ktorá sa dovtedy spoliehala iba na odoberanie vzoriek," doplnil forenzný antropológ Radoslav Beňuš. Situáciu mapovali v oblasti Kyjeva a Černihiva. "Boli tam dediny rozbité aj na 80 percent," dodal s tým, že videl zbombardované mnohé civilné objekty.

Prezidentka SR ponúkla túto pomoc ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému po zverejnení záberov z Buče a ďalších ukrajinských miest. Vyslanie policajných špecialistov, rovnako tak súdnych lekárov na Ukrajinu odobril slovenský vládny kabinet 20. apríla. Na územie Ukrajiny majú byť vysielaní podľa potreby a na nevyhnutný čas vrátane možnej rotácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok