Poslanci europarlamentu žiadajú pre Moldavsko štatút kandidátskej krajiny do EÚ

TA3 TASR
5.5.2022 13:58

Európsky parlament prijal vo štvrtok rezolúciu, v ktorej Európsku úniu žiada, aby Moldavsku udelila štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ.

Štrasburg Europarlament 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

EP v rezolúcii privítal krok Moldavska, ktoré 3. marca oficiálne požiadalo o členstvo v Európskej únii. EÚ by tejto krajine mala štatút kandidátskej krajiny udeliť podľa článku 49 Zmluvy o Európskej únii a "na základe zásluh". Poslanci europarlamentu žiadajú Európsku komisiu, aby urýchlene dokončila posudzovanie žiadosti a počas tohto procesu poskytla Moldavsku plnú pomoc.

Moldavsko je podľa rezolúcie neúmerne postihnuté ruskou vojnou na Ukrajine, najmä z dôvodu príchodu takmer 450 000 ukrajinských utečencov i z dôvodu strát v oblasti obchodu a zvýšených cien energií a dopravy.

Poslanci EP žiadajú Európsku úniu, aby Moldavsku poskytla viac podpory v oblastiach finančnej pomoci či dopravy a obchodu, ako aj v spojitosti s utečencami a humanitárnymi cieľmi. EP v rezolúcii takisto vyjadril vážne znepokojenie nad vývojom situácie v Podnestersku, moldavskom separatistickom regióne hraničiacom s Ukrajinou. Takisto je podľa Európskeho parlamentu neprijateľné, že Rusko využíva dodávky plynu na vyvíjanie politického tlaku na Moldavsko s cieľom ovplyvniť politickú dráhu a geopolitickú orientáciu tejto krajiny, píše EP v tlačovej správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok