Slovenská polícia mala nájsť korunného svedka proti Csatárymu

TASR
19.12.2012 11:15

Slovenská polícia našla korunného svedka v prípade podozrivého maďarského vojnového zločinca Lászlóa Csatáryho. Informovala o tom v utorok večer maďarská tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

Slovenská polícia mala nájsť korunného svedka proti Csatárymu
SITA

Slovenské úrady držia podľa nej totožnosť svedka v tajnosti, neprezradili ani to, či ide o muža alebo ženu. Je o ňom známe len to, že prežil košické deportácie z roku 1944 a môže mať presné informácie o vtedajšom pôsobení Csatáryho vo funkcii veliteľa polície, píše MTI.

"Na predchádzajúcu žiadosť prokuratúry prišla minulý týždeň odpoveď od slovenských úradov. Podľa nej sa im podarilo nájsť jedného preživšieho svedka, ktorý môže disponovať informáciami v súvislosti s prípadom, respektíve s činnosťou obžalovaného," povedala hovorkyňa budapeštianskej prokuratúry Bettina Bagolyová pre maďarský rozhlas.

Maďarská polícia 97-ročného Csatáryho zadržala 18. júla; Budínsky ústredný súd v ten istý deň nariadil domácu väzbu podozrivého. V tej bude až do februára budúceho roka.

Csatáry podľa Centra Simona Wiesenthala zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili. Čelí aj obvineniu z napomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok