Vláda vyčlenila na znečistenú rieku Slaná 200-tisíc eur. Situáciu má riešiť Sulík i Budaj

TA3 TASR
4.5.2022 12:21

Na opatrenia, ktoré majú pomôcť zastaviť znečistenie rieky Slaná, vyčlení štát 200-tisíc eur. Rezort financií má ministerstvu hospodárstva poskytnúť tieto prostriedky zo štátnych finančných aktív. Návrh z dielne envirorezortu zobrala vláda na vedomie.

Vláda vyčlenila na znečistenú rieku Slaná 200-tisíc eur. Situáciu má riešiť Sulík i Budaj
TASR/Milan Kapusta

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík má bezodkladne zabezpečiť opatrenia na zníženie natekania nekontaminovaných banských vôd do hlbších obzorov bane. Taktiež sa má postarať o monitoring stavu bane a stavu vytekajúcich banských vôd, píše sa v materiáli. Následne má v spolupráci s ministrom životného prostredia Jánom Budajom navrhnúť ďalšie opatrenia na čistenie vytekajúcich banských vôd do Slanej.

Budaj má podľa materiálu priebežne zabezpečiť kontrolu a monitoring stavu povrchového toku Slaná po realizácii opatrení na zníženie natekania nekontaminovaných banských vôd.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008. Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vody potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. Znečistenie rieky Slaná nemá negatívny vplyv na kvalitu pitnej vody.

Znečistenie Slanej je už viditeľné aj na slovensko-maďarských hraniciach. Štátny podnik Rudné bane podal v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Odmieta tvrdenia, že si nesplnil svoje povinnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok