Kuleba pre TA3: Obranu Azovstaľu už môžeme nazvať legendárnym bojom vojakov a civilistov

TA3
4.5.2022 09:43

Boje prebiehajú na rôznych miestach Ukrajiny, avšak najhoršie je na tom aktuálne Azovstaľ. V TA3 to povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Priblížil problémy, ktorým čelia Ukrajinci pri pokusoch o evakuáciu civilistov a zranených vojakov. Ak by Rusko oficiálne vyhlásilo vojnu, podľa Kulebu by sa nič nezmenilo.

ONLINE: Z mariupolských oceliarní stúpa čierny dym. Generálny tajomník OSN sa stretne s Putinom
Twitter/NEXTA

Rusko Azovstaľ bombarduje a snaží sa naň zaútočiť. "Obranu Azovstaľu už môžeme nazvať legendárnym bojom vojakov a civilistov," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí. "Ukrývajú sa pred ruskými hrôzami, ktoré sa páchajú v každom okamihu," priblížil. 

Podľa dostupných informácií sa v Azovstale stále ukrýva niekoľko stoviek žien a detí, doplnil Kuleba. Podobne ako pri snahách o evakuáciu civilistov z Mariupolu, tak aj pri pokusoch o presun ľudí z oceliarní sú pokusy o spoluprácu s Ruskom "úspešné len zriedka". Za najväčší problém označil Kuleba práve Azovstaľ. Práve preto chce Ukrajina koordinovať svoje kroky s OSN a Červeným krížom.

Objavili sa informácie, že 9. mája by Rusko mohlo Ukrajine oficiálne vyhlásiť vojnu. Kuleba si myslí, že ak by Putin oficiálne vyhlásil Ukrajine vojnu - nebolo by to nič iné, iba vojna slov.  "Pokiaľ ide o vyhlásenie vojny Ukrajine zo strany Ruska, je to iba hra slov v hlave prezidenta Putina. To, čo prebieha na Ukrajine je celoplošná vojna, ktorá začala ako nevyprovokovaná vojenská agresia jednej krajiny voči druhej," doplnil.

Celý rozhovor s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom si môžete pozrieť tu:

Témy: Rusko Ukrajina TA3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok