Slovensko je na Ukrajine vnímané ako jeden z najspoľahlivejších partnerov, hovorí Klus

TA3 TASR
3.5.2022 20:47

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré Ukrajine prispievajú najviac v oblasti humanitárnej či vojenskej pomoci. Vojna, ktorá sa odohráva na ukrajinskom území, je totiž bojom za naše hodnoty. V stredu to v relácii Hlboká Online na TASR TV uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

"Slovensko je na Ukrajine vnímané ako jeden z najspoľahlivejších partnerov," povedal Klus. Podľa jeho slov SR doposiaľ Ukrajine darovala vojenskú techniku v hodnote 132 miliónov eur. "Putin nielenže spojil ukrajinský národ..., ale dosiahol presný opak toho, čo chcel, pretože vyprovokoval Fínsko a Švédsko, aby sa uchádzali o členstvo v Severoatlantickej aliancii," pokračoval Klus.

Poradca predsedu vlády SR Alexander Duleba povedal, že vojna na Ukrajine je v súčasnosti vo svojej štvrtej fáze. "Nezdá sa, že by tam v Donbase mali Rusi dostatok sily, aby nejak zásadne prelomili ukrajinský front... To, ako dopadne štvrtá fáza vojny, predurčí, čo bude ďalej," skonštatoval Duleba. Podľa jeho slov hrá v súčasnosti čas v prospech Ukrajiny. "Jediný človek, ktorý tento konflikt môže zastaviť hneď, je ruský prezident Vladimir Putin," dodal.

"Podľa posledných prieskumov z marca je 93 percent Ukrajincov za členstvo Ukrajiny v EÚ. Je to rozhodnutie Ukrajincov a veľmi im v ňom pomohol Putin. Som presvedčený, že keby Rusi nezačali používať vojenskú silu v roku 2014, mohlo to dopadnúť všelijako," skonštatoval Duleba.

Ako v diskusii uviedla Ukrajinka žijúca na Slovensku Svitlana Udubková, ruský prezident pomohol Ukrajincom uvedomiť si, že sú samostatným národom s právom na existenciu. "Teraz sme si istí, že nie sme mladší brat Ruska," povedala. Stredajšia diskusia na tému Slovenská podpora Ukrajiny bola v poradí 15. dielom cyklu relácií Hlboká Online, pripravovaným v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré má gesciu nad obsahom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok