Agentúra Standard & Poor's zvýšila rating Grécka

SITA
19.12.2012 07:34

Ratingová agentúra Standard & Poor's v utorok zvýšila rating štátneho dlhu Grécka zo selektívneho bankrotu na úroveň B- so stabilným výhľadom, a to na základe snáh EÚ o udržanie krajiny v eurozóne. "Zvýšenie ratingu je odrazom nášho pohľadu na silné odhodlanie členských štátov európskej menovej únie udržať Grécko ako členský štát," informovala agentúra.

Agentúra Standard & Poor's zvýšila rating Grécka
SITA

"Dlhodobý výhľad ratingu je stabilný vzhľadom na záujem vlády na dokončení fiškálnych a štrukturálnych reforiem napriek ekonomickým a politickým výzvam takéhoto postupu," dodala S&P.

"Pre Grécko ide o veľmi dôležité rozhodnutie. Vytvára pocit optimizmu, no cesta pred nami je ešte dlhá a strmá," vyhlásil v reakcii grécky minister financií Yannis Stournaras. Aténam k zmene ratingu pomohol program odkupu štátnych dlhopisov. Ten schvaľujú tiež medzinárodní veritelia Grécka, Medzinárodný menový fond a Nemecko v úlohe pokladníka eurozóny. Jeho výsledok umožnil uvoľniť splátky finančnej pomoci krajine, ktoré do marca 2013 dosiahnu celkovú hodnotu 49,1 mld. eur.

S&P znížila grécky rating, keď vláda ohlásila program odkupu dlhopisov, čo agentúra interpretovala ako formu bankrotu. Ďalšie dve významné ratingové agentúry zatiaľ rating Atén nezmenili. Moody's hodnotí Grécko na úrovni C a Fitch CCC. Ratingy všetkých troch agentúr sú špekulatívne. Grécka ekonomika má aj v roku 2013 naďalej klesať, v roku 2014 by sa ale mohla začať zotavovať, tvrdí minister financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok