Sulík: Pri embargu budem trvať na výnimke pre Slovensko. Toto je pre nás extrémne dôležitý bod

TA3 TASR
2.5.2022 19:58

Slovensko bude trvať na výnimke z embarga na nákupy ruskej ropy, ak sa stane predmetom nových sankcií EÚ voči Rusku. V pondelok večer to uviedol minister hospodárstva SR Richard Sulík po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre energetiku v Bruseli.

Juraj Droba o regionálnych volbách
TA3 / David Duducz

Európska komisia by mohla vynechať Maďarsko a Slovensko z pripravovaného embarga na nákup ruskej ropy, pretože obe členské krajiny EÚ sú od jej dovozu silne závislé. Informovali o tom tlačová agentúru Reuters a týždenník Politico s odvolaním sa na nemenovaných diplomatických predstaviteľov EÚ.

Rusko predstavuje 25 % dovozu ropy do EÚ, avšak tento podiel sa v jednotlivých členských štátoch veľmi líši. Kým napríklad Belgicko dovezie osem percent ruskej ropy, pre Slovensko ide o 100-percentnú závislosť od Ruska. Slovensko aj Maďarsko sú silne závislé od dovozu ruskej ropy a majú ťažkosti pri hľadaní alternatívnych dodávok.

"Toto je pre nás extrémne dôležitý bod. My nie sme schopní sa tak rýchlo prispôsobiť spracovaniu ľahšej ropy. V Slovnafte sa spracováva ťažká ruská ropa. Celú tú náhradu pripraviť potrvá niekoľko rokov, čiže na tej výnimke určite budem trvať," odkázal Sulík. Český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela rovnako pre TASR potvrdil, že táto téma nebola predmetom pondelňajších rokovaní v Bruseli a nerokovalo sa o žiadnych výnimkách.

"Česká strana je zástancom pozície spoločného postupu celej Európskej únie, čo sa týka dohody na embargu, zabezpečenia dodávok a aj spravodlivej distribúcie týchto dodávok," povedal Síkela. Európska komisia najneskôr v utorok dokončí prípravu ďalšieho, už šiesteho balíka sankcií EÚ voči Rusku pre vojnu na Ukrajine. V stredu totiž v Bruseli zasadajú veľvyslanci členských krajín pri EÚ a nový balík zhodnotia z pohľadu svojich národných záujmov.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok