Austrálske aerolínie majú ambiciózny plán. Pripravujú najdlhší komerčný let na svete

TA3 TASR
2.5.2022 15:27

Austrálska letecká spoločnosť Qantas predstavila plány na najdlhší komerčný let na svete, ktorý sa má uskutočniť do konca roku 2025. Let by mal prepraviť cestujúcich medzi mestami Sydney a Londýn lietadlom typu Airbus A350 za vyše 19 hodín, oznámila v pondelok tlačová agentúra AFP.

Airbus A-319 1140px (SITA/AP)
SITA/Marko Erd

Iba niekoľko leteckých spoločností poskytuje lety bez medzipristátia na takéto vzdialenosti, s ktorými je spojených množstvo výziev vrátane technických schopností lietadiel, komerčnej životaschopnosti či zdravia posádky a cestujúcich.

Let SQ24 spoločnosti Singapore Airlines zo Singapuru na medzinárodné letisko Johna F. Kennedyho v New Yorku je v súčasnosti najdlhšou komerčnou vzdušnou cestou na svete; lietadlo typu Airbus A350-900 prepravuje cestujúcich zo Singapuru - ázijského mestského štátu - na východ USA na vzdialenosť vyše 15.000 kilometrov.

Singapore Airlines prevádzkuje aj druhú najdlhšiu vzdušnú cestu - let SQ22 -,tiež prostredníctvom lietadla typu A350-900, a to zo Singapuru do Newarku v americkom štáte New Jersey; tento let trvá 18 hodín a 25 minút. Qantas bude na svoje plánované lety zo Sydney do Londýna používať variant lietadla A350-1000.

Darwin v severnej Austrálii spája s Londýnom trasa, ktorú lietadlo prekoná za 17 hodín a 55 minút - je to najdlhšia denná súčasná linka spoločnosti Qantas, pričom cestujúci na lietadlách Boeing-787 Dreamliner prekonajú takmer 14-tisíc kilometrov. Spoločnosť Qantas uviedla, že tento rok obnoví aj linku Perth - Londýn.

Ďalší extrémny let je z amerického Los Angeles do Singapuru - trvá viac ako 17 hodín. Let SQ35 spoločnosti Singapore Airlines prepraví cestujúcich z Los Angeles na západnom pobreží USA do tohto ázijského mestského štátu za 17 hodín a 10 minút na vzdialenosť viac ako 14-tisíc kilometrov nad Tichým oceánom. Let dopravcu zo San Francisca do Singapuru je naplánovaný na 16 hodín a 40 minút, uvádza AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok