ONLINE: Ukrajina ovládla viacero obcí severne a východne od Charkova. Odesu zasiahla ruská raketa

TA3 TASR ČTK
2.5.2022 06:44

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu nasadilo do bojov približne dve tretiny všetkých svojich pozemných síl, uviedlo britské ministerstvo obrany. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v pondelok informoval, že na Ukrajine už bolo od začiatku ruskej invázie zabitých viac ako 3-tisíc civilistov. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra. 

22:47 Lavrov svojimi výrokmi presúva vinu za nacistické zločiny na židovský národ, Rusko sa z druhej svetovej vojny nikdy nepoučilo, povedal Zelenskyj.

22:46 Nemecká vláda je v rámci EÚ pripravená bezodkladne podporiť zákaz dodávok ropy z Ruska. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s tým, že súhlas tohto najväčšieho príjemcu ruských energií môže už v najbližších dňoch viesť k schváleniu a zavedeniu tohto embarga. 

22:07 Ruské jednotky údajne nad Hadím ostrovom v Čiernom mori zostrelili ukrajinské drony Bayraktar. Stalo sa tak po tom, čo ukrajinské orgány vyhlásili, že v tej istej oblasti zničili dva ruské člny. V pondelok o tom informovala ruská armáda.  

21:29 Rusko plánuje bezprostredne anektovať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku na východe Ukrajiny po tom, ako sa mu nepodarilo zvrhnúť ukrajinskú vládu. V pondelok to uviedol americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Michael Carpenter. Informovala agentúra AFP.

21:28 V bunkroch rozsiahleho komplexu oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste zostáva uviaznutých asi 200 civilistov, ktorých sa nepodarilo vyslobodiť v rámci evakuačnej operácie vedenej Organizáciou Spojených národov. 

21:14 Ukrajinská prokuratúra a polícia identifikovali prvého priamo podozrivého z brutálnych vrážd civilistov v meste Buča, ležiacom neďaleko Kyjeva. Podľa ukrajinských úradov sa jedná o veliteľa oddielu ruskej Národnej gardy Sergeja Koloceja. Na facebooku o tom informovala vicepremiérka Iryna Venediktová.

20:57 V čiernomorskom ukrajinskom prístavnom meste Cherson sa po 24 hodinách obnovilo internetové spojenie, momentálne je však pod kontrolou Kremľa. Tvrdia to viacerí internetoví analytici, informuje v pondelok agentúra AP.  

20:31 Ruské jednotky nepretržite bombardujú humanitárne ústredia v ukrajinskom meste Rubižne v Luhanskej oblasti a maria tak pokusy o evakuáciu civilistov. V pondelok to na sociálnej sieti Telegram uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Intenzívne boje prebiehajú aj v okolí miest Izium a Lyman. TASR informuje podľa správ agentúry AFP a spravodajskej stanice Sky News.

19:53 Ukrajinská tajná služba tvrdí, že ruská armáda odváža svojich padlých vojakov z ukrajinských miest po nociach, aby zatajila, aké veľké straty utrpela počas bojov. Informuje o tom v pondelok spravodajská stanica Sky News. 

19:43 Ukrajinská armáda potvrdila, že jej jednotky získali späť kontrolu nad niekoľkými obcami severne a východne od Charkova. V pondelok o tom informovala americká spravodajská televízia CNN s tým, že postup ukrajinskej armády  môže Rusku sťažiť raketové a delostrelecké útoky na mesto Charkov. 

19:23 Ruské štátne médiá vyzývajú prezidenta Vladimira Putina, aby vymazal Spojené kráľovstvo z mapy sveta, a to pomocou najsilnejších ruských jadrových zbraní, napísal v pondelok britský denník Daily Mail.

19:18 Americké húfnice dorazia na Ukrajinu veľmi skoro. Píše NEXTA.

19:17 Odesu zasiahla ruská raketa, podľa miestnych úradov si útok vyžiadal obete aj škody. Podľa prvotných informácií zomrel 13-ročný chlapec, píše Unian.

19:16 Cieľom Nemecka je, aby sa Rusko stiahlo z ukrajinského územia, povedal Scholz. Nemecko nikdy neprijme anexiu Krymu. Bez mieru s Ukrajinou neskončia sankcie.

19:06 Švédsko v stredu znova otvorí svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, ktoré dočasne uzavrelo pre ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. V pondelok to na sociálnej sieti Twitter oznámila šéfka švédskeho rezortu diplomacie Ann Lindeová.  

18:58 Ruské futbalové tímy nesmú štartovať v budúcom ročníku súťaží UEFA. Na júlových majstrovstvách Európy žien sa namiesto Rusiek predstavia Portugalky.

18:22 Newyorský arcibiskup Timothy Dolan navštívil počas uplynulého víkendu Slovensko a Poľsko, kde sa stretol s ukrajinskými utečencami. Informovala o tom v pondelok newyorská arcidiecéza, pričom cestu príspevkami na Twitteri potvrdil aj samotný Dolan, uvádza spravodajská stanica CNN. 

18:05 Na Národnom štadióne vo Varšave sa vo štvrtok uskutoční medzinárodná darcovská konferencia krajín poskytujúcich pomoc Ukrajine. Podľa agentúry PAP o tom v pondelok informoval námestník poľského ministerstva zahraničných vecí Pawel Jabloňski. 

17:31 Maďarsko presťahovalo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine z Ľvova späť do Kyjeva, keďže bezpečnostná situácia v hlavnom meste Ukrajiny sa zlepšuje. V pondelok to oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje agentúra Reuters. 

16:45 Rakúsko je pripravené podporiť embargo EÚ na dodávky ropy z Ruska.

16:43 Česko doteraz poskytlo Ukrajine vojenskú pomoc za takmer tri miliardy korún. Oznámilo to ministerstvo obrany ČR, ktoré však z bezpečnostných dôvodov neuviedlo ďalšie podrobnosti. Informoval portál Novinky.cz. 

16:23  Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v pondelok informoval, že na Ukrajine už bolo od začiatku ruskej invázie zabitých viac ako 3-tisíc civilistov. Zároveň však upozornil, že skutočný počet obetí je zrejme oveľa vyšší, keďže niektoré oblasti sú ťažšie prístupné a niektoré z hlásených údajov sa zatiaľ tiež nepodarilo overiť. 

16:18 Ruské divadlo Boľšoj teatr zrušilo predstavenia režírované Kirillom Serebrennikovom a Timofejom Kuľabinom, ktorí vystúpili proti ruskej agresii na Ukrajine. Divadlo o tom informovalo v nedeľu. Informovala agentúra AFP. 

16:03 Lotyšsko dôrazne vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do separatistického regiónu Podnestersko v Moldavsku. Zároveň vyzvalo tých občanov, ktorí sa v oblasti nachádzajú, aby ju opustili. 

15:54 Prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová sa v nedeľu pri príležitosti Dňa matiek stretne s ukrajinskými utečencami na východe Slovenska, kam zavíta v rámci päťdňovej cesty do východnej Európy. Oznámil to dnes Biely dom.

15:28 Ukrajina získala grant Svetovej banky vo výške 495 miliónov eur. Informuje NEXTA.

15:22 Americké veľvyslanectvo na Ukrajine dúfa, že sa mu koncom mája podarí vrátiť späť do Kyjeva, ak to podmienky dovolia. Vyhlásila to v pondelok americká charge d'affaires na Ukrajine Kristina Kvienová. Informuje agentúra Reuters.

15:06 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pravidelne prichádzajú správy o požiaroch či explóziách na ruskom území blízko hraníc s Ukrajinou. Kto za nimi stojí, ale nie je jasné. Moskva vinu pripisuje ukrajinským silám, Kyjev sa však k incidentom neprihlásil, hoci na medzinárodnej scéne už zaznelo, že vykonávanie útokov na strategické ciele v Rusku zo strany Ukrajiny by bolo legitímne.

14:26 Nemecko odsúdilo v pondelok vyhlásenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý v rozhovore pre taliansku televíziu naznačil, že nacistický vodca Adolf Hitler mal židovský pôvod. 

14:15 Slová ruského ministra zahraničia Lavrova odsúdil aj izraelský premiér Bennett. „Využívanie holokaustu ako politického baranidla sa musí okamžite skončiť.“ Lavrov v interview porovnával Hitlera so Zelenským a vyhlásil, že „najväčší antisemiti sú Židia“.

14:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že z Ukrajiny bolo "do Ruska alebo na iné miesta proti svojej vôli odvlečených už pol milióna obyvateľov".

14:10 "Domnievame sa, že Kremeľ už prijal rozhodnutie zaútočiť na Moldavsko. Osud tejto krajiny je veľmi dôležitý. Ak Rusi prevezmú kontrolu (nad Moldavskom), budeme z vojenského hľadiska ľahším cieľom a hrozba pre Ukrajinu bude existenčná," uviedol jeden z vojenských predstaviteľov. 

13:50 Snaha o ďalšiu evakuáciu z Mariupolu. V ukrajinskom Mariupole sa podľa dostupných informácií odohráva snaha o ďalšiu evakuáciu civilistov. Informácie prichádzajúce z zdevastovaného mesta sú však značne neprehľadné. V Záporoží sú medzitým očakávaní prví ľudia, ktorí boli v nedeľu po dlhej dobe evakuovaní z oceliarní Azovstal. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa z ruskými silami obkľúčeného metalurgického areálu v nedeľu podarilo dostať približne 100 civilistov.

13:47 Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová sa stretla v pondelok vo Varšave s poľským prezident Andrzejom Dudom, s ktorým hovorila o ďalšej pomoci Ukrajine. 

13:45 Doteraz si našlo prácu 13 % z odídencov, ktorým bolo na Slovensku poskytnuté dočasné útočisko. Zatiaľ sa uplatňujú najmä na pozíciách vyžadujúcich nízku a strednú kvalifikáciu, až 40 % pozícií obsadených odídencami totiž vyžaduje len základné vzdelanie, zistil Inštitút sociálnej politiky.

13:37 Rusi sa snažia zničiť strategický most v Odesskej oblasti. Ruské sily už tretíkrát za uplynulý týždeň ostreľovali na juhu Ukrajiny strategický most cez ústie rieky Dnester do Čierneho mora. Podľa webu Ukrajinska pravda o tom informoval hovorca Odesskej vojenskej správy. „Nepriateľ urobil raketový úder na most cez ústie Dnestra,“ napísal na sociálnej sieti telegram hovorca odeskej vojenskej správy Serhij Bratčuk. Doplnil, že informácie o útoku sa upresňujú.

13:29 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba považuje Lavrovove antisemitské vyhlásenia za prejav toho, že Rusko je plné nenávisti k iným národom.

13:04 Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že Rusko presunulo časť svojich síl z juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol na východ, kde sa zapoja do tamojšej ofenzívy.

12:45 Viaceré členské štáty vyhlásili, že plánujú využiť platobný mechanizmus za plyn navrhovaný Moskvou a nevidia v tom porušenie sankcií. Komisia hovorí opak. Jasno do toho má vniesť dnešné mimoriadne stretnutie ministrov energetiky.

12:31 Pri ruskom raketovom útoku bol v pondelok zasiahnutý strategicky dôležitý most cez ústie rieky Dnester v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra Reuters.

12:16 Dvanásť ruských sabotérov bolo 2. mája zadržaných pri príprave provokácií v Odese. Pri prehliadke našli zbrane a výbušniny.

12:01 Snahy o evakuáciu ľudí z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol pokračovali aj v pondelok. Vedenie mesta na sociálnej sieti Telegram oznámilo, že boli dohodnuté dve nové lokácie pre príchod ľudí odchádzajúcich z Mariupolu.

11:54 Ministerstvo vnútra vyplatilo obciam takmer 2,5 milióna eur za ubytovanie odídencov z Ukrajiny. Rezort zároveň upozorňuje na aktuálne termíny na predkladanie výkazov. 

11:51 Česká národná banka právoplatne odobrala bankovú licenciu Sberbank CZ. Informovala o tom na webe. Kroky k odňatiu licencie spoločnosti, ktorá je naviazaná na Rusko, začala Česká národná banka 28. februára.

11:45 Praha poskytne na pomoc ukrajinským utečencom ďalších 250 miliónov Sk. Pôjdu na humanitárnu pomoc. Rovnakú čiastku mesto dalo už tento rok v marci.

11:24 V nedeľu prišlo z Ukrajiny na Slovensko 3392 ľudí, o dočasné útočisko požiadalo 116. Celkovo Slovensko eviduje od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu vyše 384-tisíc utečencov.

11:06 Maďarsko je pripravené vetovať sankcie Európskej únie namierené na ruský ropný sektor, ak by obmedzovali možnosti Budapešti týkajúce sa dovozu energií, uviedol šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás.

10:58 Ruské straty podľa generálneho štábu Ukrajiny.

10:51 Podľa údajov OSN od začiatku vojny odišlo do susedných krajín viac ako 5,5 milióna utečencov z Ukrajiny.

10:47 Eurokomisia navrhne embargo na dovoz ruskej ropy do EÚ, infromuje portál Politico. Ukončenie odberu by malo byť postupné, úplne bez ruskej ropy má byť Únia do konca tohto roka. Slovensko a Maďarsko získajú prechodné výnimky z embarga. 

10:41 Jeruzalem zúri z výrokov Lavrova. Izrael si predvolal ruského veľvyslanca za výroky šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o židovskom pôvode Adolfa Hitlera. Izraelský minister zahraničia Jair Lapid povedal, že Izrael od Ruska očakáva ospravedlnenie, informujú svetové agentúry.

10:35 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu nasadilo do bojov približne dve tretiny všetkých svojich pozemných síl, uviedlo britské ministerstvo obrany.

10:28 Na sociálnych sieťach bol "Duch Kyjeva" vojenským hrdinom, pilotom stíhačky, ktorý údajne zostrelil niekoľko ruských lietadiel. V sobotu však ukrajinská armáda potvrdila, že legendárny pilot je mýtus. 

10:11 Poľnohospodárske stroje značky John Deere za milióny dolárov, ukradnuté ruskými vojakmi na Ukrajine a odvezené do Čečenska, sú nepoužiteľné. Ukrajinci ich totiž na diaľku zamkli. 

10:08 Nový Zéland rozširuje svoje sankcie voči Rusku zavedené v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Nové opatrenia sú namierené voči 170 členom Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) a šiestim spoločnostiam a organizáciám z oblasti obranného priemyslu.

10:05 Jednotky bieloruskej armády boli identifikované v ukrajinských pohraničných regiónoch Volyň a Polissia, kde plnia úlohy spojené s pokrytím ukrajinskej hranice v Brestskej a Homeľskej oblasti.

9:55 ČR v nedeľu udelilo ukrajinským utečencom 1238 špeciálnych víz, takmer o štyri stovky viac ako pred týždňom. Celkovo dostalo víza už 320-tisíc Ukrajincov.

9:49 Fínsko pravdepodobne požiada o členstvo v NATO 12. mája, uvádzajú fínske noviny Iltalehti. Rozhodnutie o vstupe padne v tento deň v dvoch krokoch, keď fínsky prezident Sauli Niinisto najprv oznámi svoj súhlas so vstupom severského suseda Švédska do západnej obrannej aliancie a následne parlamentné skupiny vyjadria svoj súhlas s prihláškou, uviedol denník.

9:45 Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom od januára do apríla medziročne znížila objem dodávok do EÚ a Turecka o 27 percent, export do Číny naopak stúpol.

9:37 Dánsko v pondelok opätovne otvorí na Ukrajine svoje veľvyslanectvo, ktoré uzatvorilo ihneď po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára.

9:35 Neďaleko Hadieho ostrova zničil turecký dron Bayraktar dva ruské člny Raptor.

9:32 Maďarsko sa naďalej stavia proti akémukoľvek embargu na dovoz ropy a plynu z Ruska, povedal hovorca vlády. Postoj Berlína tak Budapešť nepodporuje.

9:22 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že vojna na Ukrajine nesmie negatívne ovplyvniť turistickú sezónu v Turecku. 

9:08 Ukrajina môže kvôli blokáde Čierneho mora prísť o desiatky miliónov ton obilia, čo vyvolá potravinovú krízu v Európe, Ázii av Afrike, povedal Zelenskyj.

8:54 Britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej hodnotiacej správe o konflikte na Ukrajine uviedlo, že ruská armáda zrejme na Ukrajine utrpela veľké straty a že zhruba štvrtina z nasadených práporových skupín nie je schopná boja.

8:41 "Všetci predstavitelia štátov, ktoré dodávajú zbrane Ukrajine, by mali byť stíhaní ako vojnoví zločinci," vyhlásil predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

08:22 Ruská polícia počas prvomájových akcií zadržala najmenej 32 ľudí, a to aj za účasť na protestoch proti vojne s Ukrajinou. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára sa portál dopočítal už viac ako 15.400 zatknutí na protivojnových akciách.

08:09 Nemecko podporuje spoločné únijné embargo na dovoz ropy z Ruska, vyhlásila v televízii ARD nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

7:37 Ruský generál Gerasimov mal šťastie, ukrajinskému útoku pri Izjume vraj utiekol o vlások, tvrdí The New York Times.

7:14 Ukrajinci hlásia úspechy na Donbase „Naša armáda v Doneckej a Luhanskej oblasti za posledných 24 hodín odvrátila desať nepriateľských útokov. Zničila pri tom 2 tanky, 38 obrnencov, 10 transportných vozidiel a 17 delostreleckých systémov,“ stojí vo vyhlásení generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

7:07 Ukrajinské bezpečnostné orgány odhalili podľa vlastného vyjadrenia skupinu ruských agentov. Jeden zo špiónov pracoval dokonca v generálnom štábe Ozbrojených síl Ukrajiny, uviedol v noci na pondelok poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč.

6:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v nedeľu večer nádej, že evakuácia civilistov z ukrajinského mesta Mariupol bude v pondelok pokračovať. "Dúfam, že zajtra budú splnené všetky potrebné podmienky na to, aby mohli byť naďalej evakuovaní ľudia z Mariupola," povedal.

6:43 Na Ukrajine by mali od pondelkového rána pokračovať snahy o evakuáciu civilistov z areálu oceliarní Azovstal, kde ich v extrémne zložitých podmienkach zostávajú najmenej stovky.

6:40 Objavili sa prvé zábery z dnešnej záchrannej akcie v Mariupoli. Video ukazuje ukrajinskú armádu, ktorá pomáha ľuďom dostať sa zo zničenej továrne. Na záchrannej operácii sa podieľali aj medzinárodné organizácie ako Červený kríž a Organizácia Spojených národov.

6:36 V Belgorode na západe Ruska zazneli dva silné výbuchy. Podľa gubernátora Gladkova nie sú hlásené škody či obete alebo ranenia, uviedol TASS.

6:30 Od začiatku ruskej invázie sa podarilo humanitárnymi koridormi zachrániť z oblastí bojov cez 350-tisíc ľudí, uviedol Zelenskyj podľa Interfax-Ukrajina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok