Doteraz ste zrkadlá nečistili správne: Tieto chyby robíme pri ich leštení najčastejšie

TA3/zm
4.5.2022 16:00

Na leštení zrkadiel nie je zdanlivo nič náročné. Stačí ich postriekať prípravkom na to určením a preleštiť handričkou. Zopár chýb sa však nájde a možno jednu z troch najčastejších robíte aj vy.

Doteraz ste zrkadlá nečistili správne: Tieto chyby robíme pri ich leštení najčastejšie
Profimedia

Každá domácnosť má niekoľko zrkadiel, no tie kúpeľňové potrebujú našu pozornosť najčastejšie, keďže pomerne rýchlo končia zafŕkané od zubnej pasty či iných kozmetických prípravkov. Pravidlá, ako ich leštiť, však platia pre všetky zrkadlá, bez ohľadu na miestnosť, v ktorej sa nachádzajú.

S leštením to nepreháňajte

Ofŕkané zrkadlo v kúpeľni vás zvádza leštiť ho pomerne často, no prílišná snaha v tomto prípade nepadá na úrodnú pôdu. Optimálne je vyčistiť zrkadlo raz do týždňa, inak ho môžete poškodiť a ostanú na ňom tmavé fľaky. Určite ste následok videli na starších kusoch. Dôvodom, prečo zrkadlá sčernajú, je prílišná vlhkosť, takže ak je to naozaj nutné, prebehnúť tieto plochy, vyhnite sa vode alebo čistiacemu prostriedku a doleštite zrkadlo suchou handrou.

Uterák nepoužívajte

Keď sa povie suchá handrička, tak v prípade umývania zrkadiel je naozaj dôležité, aký materiál si zvolíte. A v kúpeľni vás môže lákať použiť uterák, ktorý už aj tak idete hodiť do prania. Vlákna tejto látky však nie sú na túto činnosť vôbec stavané a o pár minút sa vám to na zrkadle aj ukáže v podobe fľakov a textilných chĺpkov. Ideálne sú látky z mikrovlákna.

Slabé vetranie

Tento problém postihuje najmä zrkadlá v kúpeľni, kde sa zráža z horúcej vody para a nábytok je tak v neustále vlhkom prostredí. Nie všetky kúpeľne majú okná, ale na vetranie celkom postačí, ak sa po sprchovaní nechajú otvorené dvere. Inak hrozí to isté ako pri častom umývaní. Zo zadnej strany zrkadlovej plochy sa začne tvoriť korózia, ktorá spredu vyzerá ako tmavé fľaky, zvyčajne v rohoch zrkadla.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok