Európska komunita nebola nikdy tak silná a jednotná ako dnes, uviedla prezidentka

TA3 TASR
1.5.2022 19:12

Európska únia nebola nikdy tak silná a jednotná ako dnes. Členstvo Slovenska v tomto spoločenstve zlepšilo kvalitu životov, zároveň dalo Slovákom prosperitu a bezpečnosť. Pri príležitosti nedeľného 18. výročia vstupu to na sociálnej sieti uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Kladenie vencov na vojenskom cintoríne
TA3 / David Duducz

Členstvo podľa Čaputovej neodstránilo všetky problémy, no dalo Slovensku inštitucionálnu aj finančnú podporu, aby sa s nimi vedelo popasovať. EÚ sa okrem ekonomickej sily postupne stala globálnym lídrom v oblasti riešenia komplexných otázok, ako ochrana súkromia, zelená tranzícia či pravidlá pre fungovanie digitálnych služieb, skonštatovala.

"Naša rozmanitosť je zdrojom nekonečného tvorivého potenciálu a intelektuálnej sily. Spolu so schopnosťou spolupráce a solidarity je tiež predpokladom nášho úspechu. Je to však predovšetkým náš rešpekt k hodnotám slobody, demokracie a princípom právneho štátu, ktorý nás robí silnými," povedala hlava štátu.

Mnohé z tých vecí si podľa prezidentky ľudia uvedomili až po ruskej invázii na Ukrajine. "Uvedomili sme si nielen svoje zraniteľnosti, ale aj obrovskú silu spolupatričnosti," poznamenala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok