Bývalí zamestnanci Slotexu majú vyplatené garančné dávky

SITA TA3
18.12.2012 18:28

Bývalí zamestnanci skrachovanej firmy Slotex Fashion, s.r.o. pôsobiacej vo Vranove nad Topľou, už majú vyplatené všetky pohľadávky, ktoré im dlhoval taliansky investor.

Bývalí zamestnanci Slotexu majú vyplatené garančné dávky
TASR

Svoje peniaze dostali z garančného fondu, do ktorého sa skladajú všetci poctiví podnikatelia a živnostníci.

Uviedol to na utorňajšej tlačovej besede člen predsedníctva Odborového zväzu KOVO Jozef Balica. Sociálna poisťovňa vyplatila 220 bývalým zamestnancom textilky vyše 308 tis. eur. Z tohto počtu 180 ľudí dostalo náhradu mzdy za tri mesiace a dvojmesačné odstupné. Ostatní bývalí zamestnanci, ktorí odišli z firmy skôr, ako tá oficiálne skončila svoje pôsobenie na Slovensku, a mali nevyplatené mzdy, dostali z garančného poistenia chýbajúcu jednu či dve mzdy.

Balica uviedol, že je to tá dobrá strana mince. Horšia je tá druhá, ktorá odkrýva problémy v našej legislatíve. Taliansky investor totiž dlhodobo neplatil na Slovensku povinné odvody a ostali po ňom dlhy vo výške zhruba 1,2 mil. eur. Navyše sa postaral o stresujúce chvíle, ktoré dlhodobo zažívali šičky a ostatní zamestnanci tejto firmy, keď ostali bez príjmu. Väčšina z nich si pritom doteraz nenašla v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti inú prácu.

Odborári však vidia problém v našej exekutíve. Podľa Balicu, už dávno predtým, ako narástol dlh talianskeho podnikateľa do sociálnej a zdravotných poisťovní, mal niekto zasiahnuť. Firma odišla do zahraničia, nikomu sa nepodarilo skontaktovať s jej konateľom, ktorý mal sídlo v Bratislave. Podľa Balicu nie je jasné ani to, či po investorovi ostal nejaký majetok a či bol vyhlásený na skrachovanú firmu konkurz.


Odborový predák je presvedčený, že na Slovensku sú desiatky, možno aj stovky podobných prípadov. Na inšpektorátoch práce je podľa Balicu 8 300 podaní, ktoré poukazujú na porušovanie Zákonníka práce.

Kontrolné orgány iba vydávajú listy o zistenom stave, ale situácia ľudí na pracoviskách sa tým nezlepší.

"Netreba zaznávať, že sa v Zákonníku práce posilňuje miesto odborov, lebo týmto sa vlastne posilňujú práva bežných zamestnancov," uviedol Balica.


Spoločnosť
Slotex Fashion s.r.o. sa etablovala na našom trhu v auguste 2008. Ide o textilnú firmu s talianskou majetkovou účasťou. Firma zatvorila svoje brány 3. septembra po celozávodnej dovolenke a svojim zhruba 180 zamestnancom poslala výpovede poštou. O prácu tu prišli hlavne krajčírky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok