Omáčku dokážete zahustiť aj bez múky: Týchto 5 spôsobov si zamilujete, sú oveľa zdravšie

TA3/zm
3.5.2022 16:00

Dobrá omáča nestojí len na ingredienciách a vyváženej chuti, ale aj na krémovej textúre. Príliš riedka ani príliš hustá nie je to pravé. Ako však dosiahnuť správnu konzistenciu, ak sa chcete vyhnúť nezdravej múke? Týmito spôsobmi.

Omáčku dokážete zahustiť aj bez múky: Týchto 5 spôsobov si zamilujete, sú oveľa zdravšie
Pexels

Nejde len o to, že sa z múky priberá, mnoho ľudí má dnes spomalené trávenie, syndróm lenivého čreva alebo intoleranciu na lepok. Ak ste sa v jednom z týchto prípadov našli, využite iné triky, ako zahustiť omáčku.

Maslo

Najjednoduchší spôsob, ako nahradiť múku a dosiahnuť správnu textúru omáčky, je pridať pár plátkov masla či iného tuku. Nemusíme zachádzať do chemických detailov, skrátka použijete zdravý rozum. Ak sa maslo pri vyšších teplotách topí a pri nižších zas tuhne, podobný zázrak dokáže aj s omáčkou. Čím bude chladnejšia, tým bude jej konzistencia krémovejšia.

Rozmixovaná zelenina

Tento nápad sa nedá použiť vždy, pretože ak chcete pripraviť syrovú alebo smotanovú omáčku, chuť zeleniny sa vám do nej skrátka nemusí hodiť. No pri množstve receptov využijete povarenú a následne pomixovanú zeleninu ako zahusťovadlo.

Na zeleninové pyré, ktoré urobí rovnakú službu ako múka, sú najvhodnejšie druhy s vysokým obsahom škrobu alebo pektínu. Prirodzene tak siahnete po zemiakoch, ale môžete aj po póre či mrkve alebo rovno ich kombinácii. V prípade, že obľubujete hríby a nevadí vám, že omáčka bude po nich cítiť, môžete využiť aj pomixované šampiňóny.  

Kukuričný škrob

Okrem zemiakov je vysokým podielom škrobu známa aj kukurica. Tú by ste v prirodzenej forme pridávali do omáčok ťažšie, ale siahnuť po kukuričnom škrobe nebude vôbec zložité. Keďže ide o sypkú prísadu, narábajte s ňou podobne ako s múkou.

Redukcia

Tu už trochu zalovíme v pamäti, čo sme sa kedysi naučili na hodinách chémie. Slovo redukcia vám však nemusí pripomínať učivo zo základnej školy, odteraz sa vám môže spájať aj s kulinárskym umením. Ak je omáčka riedka, tak obsahuje veľa vody. A tá sa ohrievaním vyparuje. V tom je celý fígeľ redukcie, ktorá sa veľmi často v gastronómii používa, no bežne gazdinky na ňu zabúdajú. Keď sú všetky dobroty na omáčku prevarené a pripravené, skrátka zvýšte plameň a dobre miešajte, kým nedosiahnete štruktúru, ktorá vám vyhovuje.

Cukor

Nehovoríme, že je cukor zdravší ako múka, ale je to alternatíva, ako dosiahnuť požadovanú hustotu. Síce omáčke nepomôže tak ako napríklad škrob, ale má tendenciu pôsobiť lepivo, takže sa omáčka nebude roztekať tak, ako keby ste cukor nepoužili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok