Zelenskyj sa v Kyjeve stretol so šéfkou americkej snemovne. Udelil jej vyznamenanie

TA3 TASR
1.5.2022 10:42

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová sa v rámci svojej aktuálnej návštevy Kyjeva stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Zelenskyj jej udelil Rad kňažnej Oľgy III. stupňa. Na svojom webe o tom v nedeľu informovala kancelária ukrajinského prezidenta.

Napísala o tom v nedeľu agentúra AP. Pelosiová je v línii nástupníctva na úrad šéfa Bieleho domu z titulu svojej funkcie druhá v poradí, hneď za viceprezidentom. Je zároveň najvyššie postaveným americkým politikom, ktorí zavítali na Ukrajinu od začiatku vojny s Ruskom, a jej súčasná návšteva je dôležitým znamením pokračujúcej podpory Spojených štátov Ukrajine v jej boji proti Rusku, analyzuje AP.

Na záberoch, ktoré v nedeľu ráno zverejnila Zelenského prezidentská kancelária, vidno Pelosiovú v Kyjeve spolu s delegáciou amerického Kongresu – medzi inými s členmi Snemovne reprezentantov Jasonom Crowom, Jimom McGovernom či Adamom Schiffom.

"Všetci ste vítaní," citovala AP Zelenského slová k americkej delegácii. Pelosiová ukrajinskému prezidentovi odvetila: "Navštívili sme vás, aby sme sa vám poďakovali za váš boj za slobodu."

"Váš boj za slobodu je totiž bojom každého (z nás). Je preto naším záväzkom stáť pri vás, až kým sa tento boj neskončí," dodala predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA.

Odovzdanie vyznamenania sa uskutočnilo v rámci návštevy Pelosiovej v Kyjeve. Rad kňažnej Oľgy bol Pelosiovej udelený za jej významný osobný prínos k posilneniu ukrajinsko-americkej medzištátnej spolupráce a za podporu suverénnej, nezávislej a demokratickej Ukrajiny. Na brífingu po rokovaniach v Kyjeve Pelosiová uviedla, že  rozhovor so Zelenským sa sústredil na otázky bezpečnosti, humanitárnej a ekonomickej pomoci a obnovy Ukrajiny, "keď sa vybojuje víťazstvo", informovala na svojom webe britská stanica BBC.

Pelosiová vyhlásila, že je hrdá na to, že mohla v Kyjeve odovzdať posolstvo jednoty Kongresu Spojených štátov, vyjadriť uznanie amerického ľudu ukrajinskému vedeniu a tlmočiť obdiv ukrajinskému ľudu za jeho odvahu. Dodala, že americká delegácia síce prichádzala na Ukrajinu s veľkým smútkom, ale "odchádza s lepším pochopením... toho, čo treba urobiť."

Zelenskyj sa na stretnutí s delegáciou z USA poďakoval za všetku poskytnutú pomoc. Spojené štáty označil za lídra spomedzi krajín, ktoré Ukrajinu podporujú vo vojne proti agresii Ruskej federácie.

"Signály, ktoré dnes Spojené štáty a prezident Joe Biden vysielajú, sú veľmi dôležité," uviedol Zelenskyj a spomenul  okrem iného aj nedávne rozhodnutie amerického Senátu, ktorý schválil vojenskú pomoc Ukrajine formou pôžičky a prenájmu. "Sme za to vďační," vyhlásil ukrajinský prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok