Poslanca ODS Pekárka odsúdili na päť rokov väzenia

TASR
18.12.2012 16:59

Vrchný súd v Prahe poslal dnes poslanca Romana Pekárka na päť rokov za mreže za prijatie úplatku a zneužitie právomocí. Súčasne mu na päť rokov zakázal pôsobenie v samospráve.

Poslanca ODS Pekárka odsúdili na päť rokov väzenia
ČTK

O poslanecký mandát však, podobne ako väzobne stíhaný David Rath, nepríde, iba ak by sa ho vzdal sám.
Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

V zmysle žaloby mal Pekárek za milión českých korún umožniť podnikateľovi Petrovi Ličkovi výrazne lacnejší nákup pozemkov, než bola ich hodnota. Aj Lička, ktorého odsúdili neprávoplatne na rok väzenia a ktorý sa voči trestu odvolal, tvrdí, že je nevinný.

Samotný Pekárek, ktorý všetky obvinenia odmietal s tým, že nahrávka - hlavný dôkaz proti jeho osobe - nezodpovedá realite a je zmanipulovaná, sa k tomu nemá. Vládne strany ho opakovane vyzvali, aby na mandát rezignoval. Ak tak sám neučiní, nebude ho síce môcť vykonávať, ale príde oň až v roku 2014, ak sa parlamentné voľby v ČR uskutočnia v riadnom termíne.


Teraz právoplatne odsúdený poslanec sa členom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR stal iba začiatkom novembra ako jeden z trojice náhradníkov za rebelov z vládnej Občianskej demokratickej strany (ODS), ktorí odstúpili. Už v máji ho pritom neprávoplatne odsúdili na šesť rokov, voči čomu sa však odvolal.


Mandátový a imunitný výbor odporučil na sklonku novembra snemovni vydať poslanca na ďalšie trestné stíhanie, plénum to potvrdilo začiatkom decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok