Cieľom ruských útokov na Donbase je oblasť úplne zničiť a vyľudniť, povedal Zelenskyj

TA3
30.4.2022 12:04

Cieľom ruských vojenských útokov na Donbase je oblasť úplne zničiť a vyľudniť. V noci na sobotu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ministerstvo obrany USA tvrdí, že ruská ofenzíva postupuje výrazne pomalšie, než si Moskva predstavovala.

Podľa Volodymyra Zelenského hrozí, že Donbas skončí ako ťažko obliehaný Mariupol. Zničené prístavné mesto označil za ruský koncentračný tábor pod holým nebom.

"Na Donbase robia okupanti všetko preto, aby zničili akýkoľvek život v tejto oblasti. Neustále brutálne bombardovanie, neustále ruské útoky na infraštruktúru a obytné štvrte ukazujú, že Rusko chce túto oblasť úplne vyľudniť. Preto obrana našej zeme, ochrana našich ľudí je doslova boj o život," povedal ukrajinský prezident.

Ministerstvo obrany USA tvrdí, že ruská vojenská operácia na Donbase má v porovnaní s pôvodnou predstavou Moskvy niekoľkodňový sklz. Podľa Pentagónu za to môže aj húževnatý vzdor ukrajinských jednotiek. Hovorca rezortu obrany ruského prezidenta Vladimira Putina na nezvyčajne emotívnej tlačovej konferencii obvinil zo skazenosti a brutality.

"Je ťažké vidieť niektoré zábery a myslieť si, že je tohto schopný seriózny a zrelý vodca. Nemôžem hovoriť o jeho psychológii, ale myslím si, že všetci môžeme hovoriť o jeho skazenosti," uviedol John Kirby, hovorca ministerstva obrany USA.

Rusko bolo nútené zlúčiť a presunúť vyčerpané a nesúrodé jednotky z neúspešného postupu na severovýchode Ukrajiny, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej rannej správe . Jednotky sa podľa rezortu pravdepodobne zápasia s oslabenou morálkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok