USA odmietajú pristupovať k Putinovi, pozvanému na summit G20, tak ako predtým

TA3 TASR
29.4.2022 22:17

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že svet nemôže pristupovať k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi tak ako predtým. USA reagovali na to, že Indonézia pozvala Putina - ako aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského - na novembrový summit skupiny krajín G20. Bude sa konať na indonézskom ostrove Bali.

Putinove hviezdy
TASR/AP

Americký prezident Joe Biden "verejne vyjadril nesúhlas s účasťou prezidenta Putina na summite G20. Privítali sme účasť Ukrajincov," oznámila novinárom hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. "Dali sme najavo svoj postoj, že podľa nášho názoru by (Rusi) nemali byť prítomní verejne ani súkromne," dodala Psakiová.

Naznačila, že Spojené štáty sú v kontakte s Indonézanmi a že pozvanie Rusku prišlo ešte pred jeho inváziou na Ukrajinu. Zástupkyňa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Jalina Porterová pri inej príležitosti uviedla, že Rusko nemôže ďalej fungovať na medzinárodnej scéne normálne ďalej, tak ako predtým. "Spojené štáty sú stále presvedčené, že všetko nemôže ísť normálne ďalej, pokiaľ ide prítomnosť Ruska v medzinárodnom spoločenstve alebo v medzinárodných inštitúciách," povedala.

Nevyjadrila sa k tomu, či sa Spojené štáty aj napriek tejto situácii na summite zúčastnia. Rusko, na rozdiel od Ukrajiny, je členom skupiny G20, ktorú tvoria najväčšie ekonomiky sveta. Indonézsky prezident Joko Widodo vyhlásil, že pozvanie Zelenskému bol kompromis reagujúci na výzvy krajín vedených Západom nepozvať Putina.

"Som vďačný za pozvanie na summit G20," napísal Zelenskyj ešte v stredu na účte na Twitteri. Podľa jeho príspevku mu pozvanie predložil indonézsky prezident Widodo počas telefonického rozhovoru. Stretnutie najväčších ekonomík sveta na indonézskom ostrove Bali je naplánované na 15. – 16. novembra. Kým západné, priemyselne vyspelé krajiny chcú Rusko z G20 vylúčiť za inváziu na Ukrajine, Brazília alebo Čína sa stavajú proti tomuto kroku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok