Ukrajina žiada naliehavú schôdzku WHO o následkoch invázie pre zdravotníctvo

TA3 TASR
29.4.2022 18:20

Ukrajina podporovaná desiatkami ďalších krajín napísala riaditeľovi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hansovi Klugemu, aby zvolal naliehavé zasadanie WHO v súvislosti s následkami ruskej vojenskej invázie na oblasť zdravia a zdravotníctva.

Z Ľvova hlásia výbuchy po raketových útokoch. Najmenej sedem ľudí prišlo o život
TASR/AP

Dokument, ktorý tento týždeň zaslala ukrajinská diplomatická misia v Ženeve, kde WHO sídli, podpísali predstavitelia približne 38 ďalších európskych členských krajín organizácie vrátane Francúzska, Nemecka a Británie. V liste Klugeho vyzývajú, aby "nie neskôr než 9. mája" zvolal schôdzku v súvislosti s útokmi na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, prerušenou očkovacou kampaňou a obavami z hrozieb rádiologických alebo chemických udalostí, píše Reuters.

V liste sa tiež navrhuje, aby sa generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tejto problematike venoval aj na májovom Svetovom zdravotníckom zhromaždení (WHA), kde by malo 194 členských štátov rozhodovať o kľúčových reformách pri príprave na budúce pandémie.

WHO sa k záležitosti doposiaľ bezprostredne nevyjadrila. Agentúra Reuters požiadala o reakciu aj Rusko, ktoré je jedným z 53 členov európskeho regiónu WHO.

Svetová zdravotnícka organizácia zaznamenala približne 177 útokov na zdravotnícke zariadenia a infraštruktúru na Ukrajine, čo malo za následok 73 úmrtí od začiatku ruskej vojenskej operácie (24. februára). Zodpovednosť za ne doposiaľ nebola nikomu pripísaná, píše Reuters.

"Tieto útoky pripravujú ľudí o naliehavo potrebnú starostlivosť, ohrozujú poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a podkopávajú systém zdravotníctva," uviedla WHO v správe o Ukrajine vo štvrtok.

V rovnakej správe organizácia dodala, že systém zdravotníctva skolaboval na východe Ukrajiny, ktorý je najviac postihnutý ťažkými bojmi. Takmer všetky kliniky a nemocnice v Luhanskej oblasti boli poškodené alebo zničené, cituje zo správy Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok