Niekoľko obcí v Poľsku nedostáva plyn. Dodávala im ho sankcionovaná firma

TA3 ČTK
29.4.2022 15:42

Zhruba desiatka obcí v Poľsku nedostáva od stredy plyn. Odoberali ho od spoločnosti Novatek, ktorá sa ocitla na poľskom sankčnom zozname. Aby im pomohla, prevezme ich plynárenskú infraštruktúru vláda. Informovala o tom dnes rozhlasová stanica RMF FM a server Business Insider.

alzirsko_plyn_5.jpg
TA3

Novatek je druhým najväčším producentom zemného plynu v Rusku. Spoločnosť sa ocitla na poľskom sankčnom zozname, ktorý v utorok zverejnil poľský minister vnútra Mariusz Kamiński, a deň na to plyn už nepritiekol do niekoľkých obcí v Pomoranskom, Veľkopoľskom, Mazovskom a Kujavsko-pomoranskom vojvodstve. Poľsko patrí k najhorlivejším zástancom zavádzania sankcií na Rusko a popri únijných už zaviedlo aj vlastné sankcie.

„Spoločnosť dodávala plyn obciam, ako je Leba, Miešcisko, Zagórów, Ceglów, Mrozy, Kaluszyn, Žuromin alebo Lubieň Kujawski... Vláda tvrdí, že nemohla obce informovať o zámere zaradiť Novatek na sankčný zoznam, pretože tieto rozhodnutia sa robia tajne. dôsledku toho ale prestal plyn prúdiť z hodiny na hodinu,“ píše server RMF FM.

Novatek zaslal odberateľom list, v ktorom sa odvoláva na vyššiu moc, a informuje o pozastavení záväzkov vyplývajúcich z uzavretých zmlúv až do odvolania. Podľa zákona o krízovom riadení preberá infraštruktúru patriacu spoločnosti Novatek Poľská plynárenská spoločnosť (PSG).

Dodávky plynu do celého Poľska v stredu ráno úplne zastavila najväčšia ruská plynárenská spoločnosť Gazprom. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že miestny plynárenský podnik PGNiG odmietol za plyn platiť v rubľoch. Únijné krajiny to označujú za porušenie zmlúv. O ruských dodávkach plynu budú v pondelok v Paríži rokovať ministri energetiky EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok