Sudkyni z kauzy Víchrica dočasne pozastavili výkon funkcie

TA3 TASR
29.4.2022 09:43

Sudkyni Okresného súdu Bratislava I Otílii D. dočasne pozastavili výkon funkcie. V piatok o tom v odvolacom konaní rozhodol disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu SR. Dôvodom je obvinenie z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v rámci kauzy Víchrica. Rozhodnutie je právoplatné.

súd súdy pojednávanie súdna sieň justícia 1140 px SITA/Branislav Bibel
SITA/Branislav Bibel

Výkon funkcie jej dočasne pozastavili až do právoplatného skončenia trestného stíhania v prípade, kde jej bolo vznesené obvinenie. "NSS SR mal za preukázané, že disciplinárne obvinená sudkyňa je naďalej obvinená z úmyselného trestného činu," vyhlásila predsedníčka senátu Viola Takáčová. Priblížila, že sa súd v podstatnej časti stotožnil s dôvodmi uvedenými v návrhu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudkyne.

"Úrad špeciálnej prokuratúry Najvyššiemu správnemu súdu oznámil, že k 6. aprílu 2022 vyšetrovanie v uvedenej veci nebolo ukončené, nebola podaná obžaloba a nebolo vydané žiadne súdne rozhodnutie," ozrejmila Takáčová. Otília D. nebola na verejnom zasadnutí osobne prítomná. Svoju neúčasť ospravedlnila pracovnými dôvodmi. Dala súhlas na konanie v jej neprítomnosti.

Podozrivá je z toho, že na základe požiadavky sudcu Vladimíra S. mala rozhodnúť v spore medzi stavebnou firmou a bratislavským magistrátom v prospech žalobcu. A to nie na základe skutkového a právneho stavu, ale na základe požiadavky sudcu. Zároveň mala súhlasiť aj s tým, aby jej Vladimír S. vypracoval rozhodnutie.

V novembri 2020 vtedajší disciplinárny senát návrhu ministerky spravodlivosti na dočasné pozastavenie funkcie sudkyne Otílie D. nevyhovel. Senát svoje rozhodnutie zdôvodnil nedostatočným vymedzením stíhaného skutku. Ministerka sa odvolala, argumentuje, že skutok, z ktorého je Otília D. podozrivá, súvisel s výkonom funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok