Vydá parlament Fica? Diskusia pokračuje druhým dňom, prihlásili sa desiatky poslancov

TA3 TASR
29.4.2022 09:20

Poslanci Národnej rady SR pokračujú v diskusii k žiadosti prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. Do diskusie je písomne prihlásených ešte 30 rečníkov. Po nich sa môžu ešte zákonodarcovia prihlásiť ústne.

Fico pri žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním do väzby namieta zaujatosť predsedníčky parlamentného mandátového a imunitného výboru Anny Andrejuvovej (OĽANO). V piatok dopoludnia teda požiadal v pléne Národnej rady SR o zvolanie poslaneckého grémia. Fico pripomenul, že Andrejuvová roky pracovala ako asistentka Daniela Lipšica, ktorý je aktuálne šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry. Tvrdí tiež, že sa v uplynulých hodinách s Lipšicom stretla a že vzhľadom na viaceré skutočnosti mala poveriť iného člena výboru, aby žiadosť prokuratúry v pléne predkladal.

Diskusia k žiadosti sa začala v pléne vo štvrtok. Vystúpilo niekoľko rečníkov z koalície aj opozície, vo faktických poznámkach na nich reagovali prevažne poslanci Smeru-SD. Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu. 

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok