Zlatá mreža hrozí Ficovi aj Borguľovi. Kollár by platil za plyn v rubľoch

TA3
28.4.2022 21:29

V parlamente sa bojuje o takzvanú zlatú mrežu. Získať ju môžu poslanci Národnej rady SR Robert Fico a Martin Borguľa. Ide o zaslúžené sankcie za ich reálne trestné činy, alebo sa politický boj vedie už aj v trestnoprávnej rovine?

Zoroslav Kollár a úplatky

"Zoroslav Kollár to nevnímal ako úplatok, lebo nežiadal od pána Makóa žiadnu službu, nič také v tomto výsluchu nie je," povedal Boris Kollár z hnutia Sme rodina, predseda NR SR, predseda strany. "Skôr naopak z toho vyplýva, že pán Makó sa chcel s ním kamarátiť, stretávali sa dvakrát do mesiaca a oznámil mu, že má informáciu, že SISka ho robí, ale že by to vedel nejako zariadiť," dodal Boris Kollár.

"Kollár (Zoroslav - pozn. redakcie) to nebral ako úplatok, bral to ako pozornosť," povedal. "Povedal, že on dal len pozornosť a nebolo to vnímané z jeho strany tak, aby zastavil nejaký odposluch," dodal Kollár.

Borguľa a úniky

"Ja nepotrebujem prehodnocovať svoje reakcie, to bola súkromná debata medzi pani poslankyňou Cigánikovou a mnou. Budem veľmi otvorený, žartovala trošku nemiestne, nemala niektoré informácie, ona nevedela ešte o pánovi Borguľovi v tom čase," povedal Kollár. Nebolo to stanovisko hnutia alebo konanie strany, ktoré by malo nejaký právny záväzok, dodal Kollár, "My si to vážime, tieto vzťahy v koalícií," povedal.

"Nepáčilo sa nám, že boli úniky, mávali tam s papiermi, o ktorých nemali vedieť a toto sme všetci namietali, že takto by to nemalo byť. Tí vyšetrovatelia sú obvinení a zároveň sú povyšovaní do vysokých funkcií," sťažoval sa Kollár. "Máte pocit, že úniky už nie sú? Je veľmi zaujímavé, že novinári mali informáciu, že bude trestne stíhaný pán poslanec Borguľa, myslíte si, že je to korektné? No nie je," dodal.

"On (Borguľa - pozn. redakcie) to povedal, však on bol trištvrte roka vedený ako poškodený, však on vypovedal jasne, že ho vydierali a musel, aby mu nevykopli dvere. Bol dva týždne pred komunálnou kampaňou." Vyšetrovateľ sa vyjadril, že pán Borguľa nemal dôvod dávať tie peniaze, pretože nič mu nehrozilo.

"To výpalné vyplatil, ja si myslím, že v tomto prípade by sme to mali nechať na orgánoch činných v trestnom konaní," odpovedal na otázku o tom, či tam bude podobný postup ako pri Robertovi Ficovi.

Stíhanie Roberta Fica a ruský plyn

"Nemyslím si, že to je celé politická kauza, ale chcem zdôrazniť, že som presvedčený o tom, že nejakí gauneri, zlodeji alebo nejakí korupčníci by mali jasne skončiť vo vyšetrovacej väzbe a mali by byť postihnutí, ale určite by to nemalo byť systémom, že nemám na neho dôkazy, tak si na neho niečo vymyslím, to nie je mysliteľné robiť to takýmto spôsobom," povedal Boris Kollár.

"Chcem povedať, aby ľudia pochopili, keď Roberta Fica nevydáme neznamená, že sme ho nevydali na trestné stíhanie. Robert Fico je dnes trestne stíhaný, on je trestne stíhaný a bude súdený. Pevne verím, že tí, ktorí toto priniesli, unesú dôkazné bremeno a nakoniec bude aj odsúdený," povedal.

"Ja osobne by som v rubľoch zaplatil," povedal Kollár. Dodal, že by tak urobil hlavne vtedy, ak by sa objasnila nepodložená správa o účtoch v rubľoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok