Vojaci dostanú viac peňazí na modernizáciu armády

TASR, TA3
18.12.2012 13:50

Viac peňazí na modernizáciu armády, ale menej cvičení vojakov. Tak budú v budúcom roku vyzerať Ozbrojené sily (OS) SR. Minister obrany Martin Glváč spolu s náčelníkom Generálneho štábu OS SR Petrom Vojtekom dnes privítali na ministerstve obrany prezidenta Ivana Gašparoviča.

Spolu prebrali budúcoročný rozpočet a hlavné ciele rezortu. "Naším hlavným cieľom je poskytnúť čo najviac prostriedkov Ozbrojeným silám na výzbroj a vývoj zbraňových systémov a na uskutočnenie medzinárodného a domáceho krízového manažmentu," vyhlásil Glváč.

"Za bývalej vlády sa plánovalo do rozvoja techniky, do vývoja a výskumu 6,2 percenta, my sme dnes na 15,2 percenta," dodal. Budúcoročný rozpočet ministerstva obrany pritom počíta s približne 755 miliónmi eur. Viac peňazí na modernizáciu dosiahli škrtmi položiek, ktoré neboli momentálne potrebné, napríklad výdavky na informačné technológie, informoval minister. "Potrebujeme obmenu techniky, aby sme splnili naše záväzky - vytvorenie práporu, samozrejme, začne u pozemných síl," povedal Glváč. Škrty v rozpočte armády sa podľa Vojteka odrážajú na cvičení vojakov už niekoľko rokov. "Cvičenia budú obmedzené. Sústreďujeme sa na veľké cvičenia, ktoré prinesú najväčší prírast v kvalite našich profesionálnych vojakov," povedal Vojtek. Informoval, že v budúcom roku sa vojaci zúčastnia na veľkom cvičení napríklad v Poľsku a na Sliači bude v júni jedno z najväčších logistických cvičení, na ktorom sa zúčastní približne 2000 zahraničných vojakov. 

"Pri možnostiach, ktoré dáva našej armáde rozpočet, som dnes poďakoval armáde za plnenie svojich úloh," povedal prezident Gašparovič. Z ministerstva si odnesie Bielu knihu, ktorá je o súčasnom stave Ozbrojených síl SR, cieľoch a prostriedkoch na ich dosiahnutie.

pozrite si záznam tlačovej konferencie prezidenta Ivana Gašparoviča a ministra obrany Martina Glváča:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok