Odborníčka radí: Ako deťom upraviť ich pracovné miesto

30.4.2022 07:20

Prvé bolesti chrbta sa začnú objavovať už v školskom veku a často pokračujú aj v dospelosti a to najmä pre nesprávne návyky. Fyzioterapeutka upozorňuje rodičov, aby dbali na správne sedenie a pohyb svojich detí.

školské pomôcky
TA3/archív MR

Kedy sa objavia prvé ťažkosti?

Na správne držanie tela je potrebné dbať už od malička. V živote dieťaťa nastane prvá veľká zmena, keď opustí materskú školu a nastúpi na základnú školu. Podľa odborníčky ide o kľúčové obdobie u detí. “Potom sú to obdobia, keď dieťa narastie skokovo aj 10cm za rok. U dievčat je dôležité obdobie prvej menštruácie, kedy je telo pod výrazným vplyvom hormónov a rastie aj poprsie, ktoré ovplyvňuje držanie hrudníka a chrbtice,” vysvetlila fyzioterapuetuka Katarína Hanuliaková.

Domáce pohodlie má svoje úskalia

Celodenné sedenie podľa odborníčky spôsobuje depriváciu prirodzeného pohybu, s čím súvisí znížená pľúca ventilácia, horšie prekrvenie končatín, spomalenie metabolizmu a samozrejme aj znížené okysličenie mozgu„Mnohé deti majú monitor a klávesnicu na jednej strane písacieho stola, takže sa potom stáčajú len do jednej strany. Alebo si deti podkladajú predkolenia pod zadok, čo zošikmuje nevhodne panvu. Taktiež sa deti často veľmi skláňajú nad zošity pri písaní a čítaní. Akoby ležali na stole,” vysvetľuje Katarína Hanuliaková. Rodičom zároveň odporúča, aby svojim deťom správne upravili ich pracovné miesto. Špeciálne by mali dávať pozor na prváčikov, ktorí sa učia čítať a písať. „Monitor by mal byť na vzdialenosť paže, vo výške očí. Stolička sa musí zmestiť pod stôl. Dieťa by malo byť v takej výške za stolom, že keď sedí, tak má predlaktia položené na stole a uhol v lakťoch má 90 až 100 stupňov. Ak dieťa nedočiahne šľapami v sede až na zem, tak je potrebné dokúpiť schodík, alebo podnožku,” dodáva fyzioterpauetka. V karanténe chýbala deťom telesná výchova či rôzne krúžky, ktoré by im dopriali potrebný pohyb. Marián Čaniga z Centra zdravého sedenia vysvetľuje s akými problémami sa deti stretávajú. "V prípade ak deti sedia za stolom niekoľko hodín denne, najviac tým trpí ich chrbtica. Rodičia preto musia deti upozorňovať, aby sa nehrbili a mali predlaktie na stole.“

Čo spôsobuje online výučba?

Štvrtá vlna pandémie zatvorila stovky tried po celom Slovensku. Jednotlivé triedy preto museli prejsť na dištančné vzdelávanie. Deti museli vymeniť školské lavice za priestory detskej izby. „Deti sa učia komunikovať s učiteľom a so spolužiakmi cez počítač, cez obrazovku a mikrofón. Väčšiu váhu majú v takejto komunikácií vypovedané slová. Mimika a gestika zrazu stráca svoj význam. Pre menšie deti je ale neverbálna komunikácia prvoradá, dôležitejšia a je naviazaná na emócie,” vysvetlila Hanuliaková.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok