Žilinkov námestník navrhuje Lipšicovi zníženie jedného platu. Podľa neho sa previnil

TA3 TASR
28.4.2022 16:25

Zníženie jedného mesačného platu o 15 percent žiada za disciplinárne previnenie pre špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera. Spáchanie disciplinárneho previnenia považuje za preukázané. Lipšic to odmieta.

ÚŠP: Uznesenie o zrušení obvinenia J. Haščáka vyvoláva sporné otázky
TASR/Pavel Neubauer

Vyplýva to zo záverečných rečí počas štvrtkového disciplinárneho konania na Najvyššom správnom súde SR. Rozhodnutie by malo po porade disciplinárneho senátu padnúť vo štvrtok o 17.00 h.

„Navrhujem, aby disciplinárny senát uznal špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica za vinného zo spáchania disciplinárneho previnenia,“ vyhlásil prvý námestník generálneho prokurátora Kandera. Priblížil, že predmetom konania nie je skutočnosť, či sa Lipšic postavil na obhajobu práce vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale neprípustná polemika s prípadom, ktorý Úrad špeciálnej prokuratúry nedozoroval. 

„Som toho názoru, že polemika o právnych problémoch je žiaduca, ale na to máme platformy odbornej tlače. Nemyslím si, že takouto platformou je stanovisko v dennej tlači,“ dodal.

Návrh na začatie disciplinárneho konania podal generálny prokurátor Maroš Žilinka 13. augusta 2021. Argumentoval, že špeciálny prokurátor mal postupovať v rozpore s princípom zdržanlivosti, ako aj internými normami prokuratúry. 

Bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom mal polemizovať o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti ÚŠP.

Lipšic tvrdí, že pokyn generálneho prokurátora nekomentovať prípady iných prokuratúr sa netýka ÚŠP. Už skôr poznamenal, že jeho mediálne stanovisko z júla 2021 padlo v čase, keď boli v médiách opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej "manipulácii" pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz. „Považoval som a stále považujem za svoju morálnu povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí sú neodôvodnene napádaní a osočovaní,“ dodal Lipšic.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok