Brigitte Macronová. Intelektuálka a ikona, o ktorej šírili konšpirácie, že sa narodila ako muž

TA3/Henrieta Mihalková
29.4.2022 06:00

Elyzejský palác bude spolu s Emmanuelom Macronom nasledujúcich päť rokov reprezentovať aj prvá dáma Brigitte Macronová. V bulvári sa jej meno najčastejšie vyskytuje v súvislosti s vizážou, módou a s väčším vekovým rozdielom manželov. Mesiace pred voľbami sa o nej dokonca šírili konšpirácie, že sa narodila ako muž. Portfólio Brigitte Macronovej a jej aktivity sú však oveľa zaujímavejšie, ako sa zameriavať len na jej fyzický vzhľad alebo dávny románik so študentom.

Emmanuel Macron Brigitte Macron 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Mesiace pred prezidentskými voľbami sa sociálnymi sieťami šírili konšpirácie a fámy o transsexualite Brigitte Macronovej. Vraj sa narodila ako chlapec a absolvovala zmenu pohlavia.

Fámy o transsexualite

Denník Libération zistil, že pôvodný článok napísala pre ultrapravicový denník Faits et Documents autorka, ktorá vystupovala pod menom Natacha Reyová. Okrem iného sa odvolávala na rodinný portrét, s ktorým porovnávala dnešnú tvárovú siluetu Macronovej. Prvá dáma sa podľa konšpiračnej teórie mala narodiť ako Jean Michael Trogneaux narodený v roku 1945. Trogneaux je v skutočnosti rodné priezvisko Brigitte Macronovej. Konšpiračný článok sa odvolával aj na fakt, že Brigittin brat zmizol.

Podľa odborníka na etiketu a protokol Mareka Trubača, ide o absurdný výplod. "Veď Brigitte Macronová má s predchádzajúcim manželom dve dcéry a syna. Skôr to vnímam ako nie veľmi vydarenú snahu uškodiť jej manželovi Emmanuelovi Macronovi pred druhou kandidatúrou na prezidenta," uviedol pre TA3. V čase pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku, v ktorých Emmanuel Macron obhajoval svoj post, sa konšpiračný príspevok a hashtag #Trogneaux masívne zdieľali a používali.

Označenie, ktorého sa prvá dáma podľa protokolistu Trubača už nikdy nezbaví, je "učiteľka, ktorá zviedla študenta". Brigitte Macronová sa po prvýkrát stretla so súčasným prezidentom na strednej škole v meste Amiens. Emmanuel mal 15 rokov, Brigitte bola o 24 rokov staršia. Francúzov táto téma podľa neho už neinteresuje, pre zahraničný bulvár je však naďalej zaujímavá. 

"Mali by sme sa už konečne striasť takýchto predsudkov. Veď koľko je na svete výrazne starších mužov, ktorí si vzali svoje študentky?! Treba ale poznamenať, že Brigitte Macronová je veľmi vzdelaná, kultivovaná a rozhľadená dáma," hovorí Trubač.

Emmanuel Macron Brigitte Macronová 1140 px (SITA/AP) SITA/AP

Familiárne ju nazývajú Bibi

"„Bibi“ ako ju Francúzi familiárne nazývajú je podľa prieskumu jednoznačne najobľúbenejšou prvou dámou vo Francúzsku. Dlhoročnú učiteľku, intelektuálku a v ostatnom období aj módnu ikonu Francúzi doslova milujú. Aj napriek vyššiemu veku obdivujú jej eleganciu, šarm a štýl," vysvetľuje. Francúzi podľa neho milujú jej bezprostrednosť, "kedy dokáže kostým, či šaty vymeniť za džínsy a koženú bundu a len tak sa prejsť po uliciach Paríža ruka v ruke s manželom prezidentom."

Brigitte Macronová má ako manželka hlavy štátu aktivity úzko späté s prezidentom. Podľa Trubača je Brigitte mimoriadne aktívna prvá dáma, ktorá plní dôležité reprezentatívne a protokolárne úlohy. Venuje sa tiež osvete a podpore kultúry, charity a vzdelávania.

"Veľmi intenzívne sa angažuje pri integrácii zdravotne postihnutých, ochrane detí a boji proti šikanovaniu na školách," vyzdvihol Trubač, a dodal, že aktívna je aj v mnohých nadáciách a charitách. Prvá dáma - bývalá pedagogička, dokonca občas vedie kurzy literatúry a divadla.

Emmanuel Macron sa na začiatku svojej kariéry prezidenta pokúšal zoficializoval aktivity prvej dámy. Vytvoriť chcel samostatný úrad manželky prezidenta s vlastným rozpočtom a štábom, podobne ako je tomu v Spojených štátoch amerických. Hoci Macron vtedy spresnil, že prvá dáma by nebola platená z verejných zdrojov, proti jeho plánom sa vtedy časť verejnosti postavila. Státisíce ľudí proti tomuto nápadu podpísali petíciu. Pre tlak verejnosti nakoniec svoju ideu okresal, a presadil „chartu transparentnosti“, ktorá definovala rolu francúzskej prvej dámy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok